Το νέο τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και από την είσοδο μεγάλων «παικτών» από τον digital κλάδο, παρουσίασε το 10th Digital Banking Forum, που πραγματοποιήθηκε με τίτλο “The fintech era”. Το 10th Digital Banking Forum #dbfo23 διοργανώθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.
Απευθύνοντας θεσμικό χαιρετισμό ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ανέφερε ότι «υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις, και οφείλουμε να δούμε τη θεση της χώρας σε αυτές». Για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος, ανέφερε την προσαρμογή της προσφοράς και της ζήτησης στα χρηματοπιστωτικά και σε άλλα προϊόντα, τους νέους κανόνες ρύθμισης που είναι υπερ-εθνικοί, τους διαφορετικούς κινδύνους που αναγκάζουν τις αρχές να διαμορφώνουν μακροληπτικό και μικροληπτικό πλαίσιο ρύθμισης. Μεγάλη συζήτηση γίνεται σήμερα, σύμφωνα με τον κ . Παναγιωτίδη για τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύονται υπερεθνικά οι λεγόμενες μη τράπεζες και κυρίως τα funds. Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μάνος Μακρομάλλης Πρόεδρος ΣΕΚΕΕ, Δ/νων Σύμβουλος Excelon, αναφέροντας ότι «Το fintech τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα απίστευτο hype. Υπολογίζεται ότι για κάθε 5 δολάρια που δαπανούνταν, το 1,5 πήγαινε σε fintech. Μιλάμε για ΑΙ, blockchain χρήμα, ψηφιακό χρήμα, που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Το παραδοσιακό χρήμα δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και σε ποια χέρια περνά. Το blockchain, αντιθέτως ξέρουμε πού αρχίζει, που κατευθύνεται και πού καταλήγει».
Με την σειρά του ο κ. Ľubomír Olach, Director of International Development, QORUS, στην ομιλία του με θέμα “Digital payment trends”, αναφέρθηκε στις τάσεις των παγκόσμιων ψηφιακών πληρωμών. Όπως είπε, σε παγκόσμια εμβέλεια, οι τάσεις στις συναλλαγές επιβάλλουν πολλές αλλαγές, ιδίως τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά τις ταυτόχρονες πληρωμές σε real time αλλά και μεταχρονολογημένες. Μία μεγάλη τάση είναι η αυξημένη ψηφιοποίηση λόγω χρήσης κινητών συσκευών στις πληρωμές. Μια ακόμη τάση που δείχνει να κυριαρχεί είναι το Fast payments.
Ο κ. Άρης Δίβαρης, , Β. Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας στην ομιλία του “Digitizing the processes of Greek banks”, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετασχηματισμού της, η Εθνική Τράπεζα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην απλοποίηση, ψηφιοποίηση και κεντροποίηση των διαδικασιών της. Με βασικούς στόχους την αύξηση της παραγωγικότητας, τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών της και την ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κινδύνου, η Τράπεζα συνεχίζει δυναμικά τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών της αξιοποιώντας την τεχνολογία, το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της και την εμπειρία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Δίβαρης απαρίθμησε 3 βασικά lessons learned στον ανασχεδιασμό διαδικασιών: Manage the Change, Εxperiment, Invest in People.
«Πανδημία και Ηλεκτρονικές Πληρωμές στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας-παρουσίασης που παραχώρησε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι από το 2015 και μετά η χρήση καρτών εκτοξεύτηκε και ως προς την αξία και ως προς τον αριθμό. Ενδεικτικά ο μέσος όρος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 12 φορές. Σημαντικά στοιχεία για ένα διαχρονικά μεταβαλλόμενο τοπίο πληρωμών παρουσίασε ο κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, CEO, Cardlink a Worldline brand στην ομιλία του “Facts for an ever-changing payment landscape”. To 2022 παρατηρηθηκε αύξηση στην αξία των συναλλαγών, κάτι που οφείλεται και στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ανέφερε κ. Παπαδόπουλος. Η ετήσια μεταβολή του ρυθμού των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19%, στα 1,8 δισ. Το ποσοστό των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, ήτοι στο +17%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για κάρτες του εξωτερικού διαμορφώθηκε στο +39%.
O κ. Håkan Sahlén, VP, Business Development, Fidesmo, παρουσιάζοντας τη Fidesmo ανέφερε ότι πρόκειται για σουηδική εταιρεία στη Στοκχόλμη που διαθέτει 10 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο. “Θέλαμε αρχικά να κάνουμε μια συγκεντρωτική πλατφόρμα για να συνδέει διαφορετικές συναλλαγές, στην πορεία είδαμε ότι υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον που ολοένα και μεγαλώνει. Είδαμε ανάγκες στην αγορά για συγκεκριμενες υπηρεσίες πληρωμών σε κάθε συνθήκη και για κάθε συσκευή. “Pandemic, Ukraine Conflict, Energy Crisis: Can fintech help companies navigate recent geopolitical risks?” τιτλοφορείτο η ομιλία-παρουσίαση του κ. Φίλιππου Κασιμάτη, CEO, Maven Global, United Kingdom. Ο κ. Κασιμάτης ανέλυσε τι συνέβη με το ρίσκο και το risk management την τελευταία τριετία.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ