Η Ψωρίαση και η Ψωριασική Αρθρίτιδα πλήττουν 125.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με τις γυναίκες να βιώνουν τη νόσο διαφορετικά και χρήζουν διαφοροποιημένης προσέγγισης και διαχείρισης. Ωστόσο, οι νεότερες θεραπείες προσφέρουν δερματική κάθαρση στην πλειοψηφία των ασθενών, που σημειώνουν σημαντική ύφεση της νόσου για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Με την ευκαιρία της 29ης Οκτωβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης, το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών «ΚΑΛΥΨΩ» επιχειρεί να αφυπνίσει το κοινό με την στήριξη των εταιρειών UCB & LEO Pharma.
Ο Πρόεδρος του «ΚΑΛΥΨΩ», Κώστας Λούμος υποστήριξε ότι λόγω της έλλειψης δημόσιας ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση πρέπει να διευκρινίζεται ότι «η ψωρίαση και η ψωριασική αρθρίτιδα είναι σοβαρές ασθένειες που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων συν-νοσηροτήτων».
Σε κίνδυνο εκτίθενται οι ψωριασικοί ασθενείς κατά 58% να εκδηλώσουν ένα μεγάλο καρδιακό επεισόδιο, 46% μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν Νόσο του Crohn’s και Διαβήτη τύπου 2, ενώ πολύ συχνά εμφανίζεται παχυσαρκία, υψηλή πίεση και κατάθλιψη. Η Ψωρίαση μπορεί να συντομεύσει τη προσδόκιμο ζωής κατά 10 χρόνια ή περισσότερο. Οι άνθρωποι που ζουν με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα χρειάζονται πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία για να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου … Η ζωή μας εξαρτάται από αυτήν» κατέληξε ο κος Λούμος.
Στην αλλαγή της καθημερινότητας των ασθενών αναφέρθηκε η Αντιπρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ, Μαρία Παπαλέξη, προσθέτοντας ότι «μία σειρά από ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, ικανές να επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς».
Την επιπλέον επιβάρυνση των γυναικών ασθενών τόνισε η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμ. Β’, Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσ. «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ», Μαίρη Πολίτου. Μάλιστα η ίδια ανέλυσε τις επιπλέον δυσκολίες που συναντούν λόγω «της διαχείρισης της νόσου και κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης περιόδου της κύησης και του θηλασμού κατά την οποία οι επιτρεπόμενες θεραπείες είναι περιορισμένες».
Στην ολιστική θεραπεία χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της βιοτεχνολογίας έκανε λόγο η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Επιμ. Β’ , Πανεπιστημιακή Κλινική Νοσ. «Α.ΣΥΓΓΡΟΣ», Χαριτωμένη Βαβούλη. Στην φαρέτρα των γιατρών πλέον βρίσκονται εξατομικευμένες θερεπείες, όπως τόνισε η κ. Βαβούλη και το «νέο σκεύασμα, αφρός βηταμεθαζόνης – καλσιποτρίολης χρησιμοποιείται στην τοπική αγωγή.»
Τις επιπτώσεις της ψωρίασης στη ψυχική υγείας και δη στις καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες και την εργασία έφερε στην επιφάνεια η συντονίστρια της ομάδας Ψυχικής και Σωματικής έκφρασης του ΚΑΛΥΨΩ, Μελίνα Σκούφου.
«Οι ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν ότι νιώθουν αμηχανία, έλλειψη αυτοεκτίμησης, θυμό ή απελπισία και εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό τάσεως για αυτοκτονία σε σχέση με της ασθενείς. Αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Σε μια μελέτη 127 ασθενών με ψωρίαση, ποσοστό 9,7% των ασθενών ανέφεραν ότι επιθυμούσαν να πεθάνουν και 5,5% ανέφεραν ενεργό αυτοκτονικό ιδεασμό τη στιγμή της διεξαγωγής της μελέτης» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σκούφου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ