Την κινητοποίηση 2 χιλιάδων δοτών Ομφαλικών Βλαστοκυττάτων έχει πετύχει η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάτων Κρήτης (ΔηΤΟΒ) χάρη σε διαδικτυακές ενημερώσεις και ενημερωτικά σεμινάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (βλαστοκυττάρων) από το αίμα του ομφάλιου λώρου, όπως και από το μυελό των οστών, αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση σοβαρών αιματολογικών νοσημάτων όπως π.χ. η οξεία λευχαιμία, τα λεμφώματα, τα μυελοδυσπλαστικά και άλλα σύνδρομα ανεπάρκειας μυελού.
Η τράπεζα έχει διαθέσει από τον 2016, έτος έναρξης λειτουργίας, 2χιλιάδες kit –εξοπλισμό- σε επιλόχιες γυναίκες και έχουν επιστραφεί σε αυτήν περίπου ανάλογος αριθμός μονάδων, σύμφωνα με την υπεύθυνη Ποιότητας ΔηΤΟΒ Κρήτης, Ειρήνη Μαυρουδή. Ωστόσο, η ίδια διευκρινίζει ότι της δεν καταψύχονται όμως όλες οι μονάδες, ένα μικρό μέρος που κρίνεται κατάλληλο καταψύχεται στις τράπεζες ομφαλικών κυττάρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔηΤΟΒ Κρήτης είναι μία από τις τρείς Δημόσιες Τράπεζες ΟπΑ που λειτουργούν στην Ελλάδα. Οι Δημόσιες Τράπεζες ΟπΑ είναι Οργανισμοί που βρίσκονται σε Νοσηλευτικά ή μη-κερδοσκοπικά Ιδρύματα.
Τα μοσχεύματα που συγκεντρώνονται σε αυτές διοχετεύονται στην Παγκόσμια Δεξαμενή και είναι διαθέσιμα για όποιον ασθενή τα έχει ανάγκη ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάτων Κρήτης (ΔηΤΟΒ) λειτουργεί υπό την ευθύνη της Αιματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) σε σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την επιστημονική επιμέλεια της καθηγήτριας και διευθύντριας της Αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Ελένης Παπαδάκη.
Ως γνωστόν, για την διασφάλιση της επιτυχίας μιας μεταμόσχευσης, είναι απαραιτηση η ομοιότητα μεταξύ του δότη και του ασθενούς ως προς την ομάδα των ιστών (αντιγόνα ιστοσυμβατότητας).
Ωστόσο, υφίσταται η δυσκολία ή ακόμη και η πιθανότητα μη εύρεσης συμβατού δότη. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔηΤΟΒ Κρήτης «δεν καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε μοσχεύματα αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων και για το λόγο αυτό έχει μεγάλη αξία η συμβολή της ΔηΤΟΒ στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών».
«Δυστυχώς δεν είμαστε όλοι δότες» εξηγεί η κ. Μαυρουδή. Στον αντίποδα βρίσκεται η Κύπρος που σαφώς λιγότερο πληθυσμό, αλλά υπάρχει η μέριμνα της πλήρους κάλυψης γιατί «υπάρχουν προγράμματα στα σχολεία όπου ενημερώνονται γονείς και παιδιά από μικρή ηλικία και ευαισθητοποιούνται» αναφέρει ως παράδειγμα η κ. Μαυρουδή.
«Οι μεν ενήλικες μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση τους να γίνουν δωρητές του μυελού των οστών, οι δε γονείς να δώσουν τη συναίνεση για να δωριθούν τα ομφαλικά βλαστοκύταρα από το ομφάλιο αίμα του παιδιού τους» διασαφηνίζει η ειδικός.
Από την μεταμόσχευση των Ομφαλικών Βλαστοκυττάτων μέσω τράπεζας επωφελούνται ασθενείς με κακοήθειες του μυελού των οστών όπως είναι οι οξείες λευχαιμίες και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει συμβατός συγγενής δότης.
«Εφόσον δεν υπάρχει συμβατός αδελφός στην οικογένεια, ο μεταμοσχευτής κάνει αναζήτηση στην Παγκόσμια Δεξαμενή σε όλους τους εγκεκριμένους δότες μυελού των οστών και σε όλες τις δημόσιες τράπεζες ομφαλικών βλαστοκυττάρων και όταν βρεθεί κάποιο συμβατό μόσχευμα τότε κρίνει ο μεταμοσχευτής πως θα κάνει καλύτερα την μεταμόσχευση» εξηγεί η κ. Μαυρουδή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ομφαλικά βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αιματολογικών κακοηθειών που αφορούν είτε ενήλικες είτε παιδιά. «Υπάρχουν και περιπτώσεις γενετικών νοσημάτων όπως μια Μεσογειακή αναιμία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ομφαλικά βλαστοκύταρα» μας διαφωτίζει η κ. Μαυρουδή.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ