Δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19 προμηθεύτηκαν 170 χώρες σε όλο τον κόσμο, σε διάστημα μικρότερο από ένα χρόνο μετά την πρώτη έγκριση. Το εμβόλιο AZD1222 προέκυψε από την συνεργασία της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Με την διάθεση των εμβολίων της AstraZeneca καλύφθηκαν ανάγκες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αφού σχεδόν κατευθύνθηκαν για να θωρακιστούν πληθυσμοί οικονομικά ασθενέστερών χωρών. Μεταξύ αυτών, περισσότερες από 175 εκατομμύρια δόσεις παραδόθηκαν σε 130 χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX.
Ήδη συμπληρώθηκε το διάστημα 18 μηνών από την συνεργασία της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να βρεθεί ένα «όπλο» έναντι στην πανδημία. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εμβόλιο αναπτύχθηκε και διανεμήθηκε παγκοσμίως, χωρίς κέρδος, σε λιγότερο από 12 μήνες μετά την πρώτη του αδειοδότηση για έκτακτη χορήγηση, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, μέχρι σήμερα, το εμβόλιο COVID-19 AstraZeneca (ChAdOx1-S [Ανασυνδυασμένο]) εκτιμάται ότι βοήθησε στην πρόληψη 50 εκατομμυρίων περιπτώσεων COVID-19, πέντε εκατομμυρίων νοσηλειών και συνέβαλε ώστε να σωθούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ζωές. Από τα συνολικά στοιχεία στις κλινικές δοκιμές και τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου, έχει αποδειχτεί ότι το εμβόλιο έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας. Στην κατεύθυνση της εμβολιαστικής κάλυψης η AstraZeneca εξακολουθεί να ενώνει τις δυνάμεις της με κυβερνήσεις, οργανισμούς και συνεργάτες προκειμένου να είναι εφικτή η ολική και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο.
Με αφορμή την επέτειο αυτή ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot ανέφερε ότι «το εμβόλιό μας διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Εκτιμάται ότι σώθηκαν ένα εκατομμύριο ζωές, ότι προελήφθησαν 50 εκατομμύρια μολύνσεις, ενώ χορηγήθηκαν δύο δισεκατομμύρια δόσεις». Με την ευκαιρία ο κ. Pascal Soriot εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε «όλους όσους έβαλαν κατά μέρος τη δική τους ζωή για να βοηθήσουν σε αυτή την απίστευτη προσπάθεια». Ωστόσο, ο ίδιος υπενθύμισε πως ένα «μεγάλο μέρος του κόσμου πρέπει ακόμη να εμβολιαστεί και υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, σήμερα είναι μια ημέρα υπερηφάνειας και μία απόδειξη για το τί μπορεί να επιτευχθεί όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί».
Επίσης, ο καθηγητής και διευθυντής του Oxford Vaccine Group, Sir Andrew J Pollard χαρακτήρισε «περήφανη στιγμή και αποτελεί φόρο τιμής στις προσπάθειες των ερευνητών που ανέπτυξαν και δοκίμασαν το εμβόλιο, του προσωπικού που το κατασκευάζει και συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα, των ομάδων logistics που το μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, των ομάδων των εμβολιαστών που φροντίζουν για να κάνουμε το εμβόλιο καθώς και των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μας κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, από την πρώτη τους δόση στις 23 Απριλίου 2020».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ