Εκ πρώτης όψεως, δεν ακούγεται κακό. Ο Πολάκης σχεδιάζει να «αγοράσει» το ΕΣΥ 20 νέους αξονικούς τομογράφους. Επειδή όμως «λεφτά δεν υπάρχουν» για την αγορά τους, έχει ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, ώστε να τους πληρώνει με κάθε εξέταση…
Πριν σας δώσω τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος, δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ:
Μα, θα μου πει κάποιος, οι περισσότεροι αξονικοί στην Ελλάδα είναι στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση – ως αριστερή – σχεδιάζει να εξοπλίσει το δημόσιο τομέα. Αναρωτιέμαι πάλι: Ο κ. Πολάκης είναι υπουργός μόνο της κρατικής υγείας; Ως υπουργός δεν έχει ευθύνη και για τον ιδιωτικό τομέα;
Τα χρήματα που έχει επενδύσει ο ιδιωτικός τομέας υγείας στα ιατρικά μηχανήματα δεν είναι εθνικός πλούτος; Τι αναρωτιέμαι κι εγώ μερικές φορές…
Επισημαίνω εδώ γιατί λίγοι δίνουν σημασία στο γεγονός ότι στα δημόσια νοσοκομεία τα περισσότερα κρεβάτια είναι απαρχαιωμένα με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό. Η πλειονότητα των κλινών είναι χειροκίνητες με στρώματα τελείως ακατάλληλα.
Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Χιλιάδες ασθενείς παθαίνουν κάθε χρόνο κατακλίσεις με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Μάλιστα, ενώ με βάση διεθνείς προδιαγραφές κάθε νοσοκομείο πρέπει να έχει σύστημα καταγραφής και αντιμετώπισης των κατακλίσεων, στο ελληνικό νοσοκομειακό σύστημα δεν γίνεται τίποτε απολύτως.
Παράλληλα, προκαλούνται σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα στο ήδη λιγοστό και επιβαρυμένο από το φόρτο εργασίας νοσηλευτικό προσωπικό. Ποιος όμως δίνει αλήθεια σημασία σε τέτοιου είδους ζητήματα στα ελληνικά νοσοκομεία; Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ενώ ο νόμος υποχρεώνει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν ιατρό εργασίας και τους εργοδότες να φροντίζουν για την υγεία των εργαζομένων τους, στα δημόσια νοσοκομεία ουδείς ασχολείται για την υγεία…
Έρχομαι πίσω στα σχέδια του Πολάκη. Λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων κάλεσε στο γραφείο τους τις εταιρείες, που διαθέτουν αξονικούς τομογράφους στην ελληνική αγορά (Siemens, GE, Philips, Toshiba), ενημερώνοντάς τους ότι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν 20 αξονικούς.
Όπως ήταν φυσικό, οι υπεύθυνοι των εταιρειών έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Διότι δύο χρόνια τώρα, η κυβέρνηση είχε επιδείξει πλήρη αδιαφορία και ουδείς από την πολιτική ηγεσία είχε δεχθεί να τους συναντήσει. Σκεφθείτε πώς ένοιωσαν ότι άκουσαν από τον κ. Πολάκη ότι η κυβέρνηση θέλει να αγοράσει 20 αξονικούς…
Βέβαια, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν θέλει να τους αγοράσει, καθώς δεν διαθέτει πόρους. Όπως σας έχω γράψει παλαιότερα το νέο ΕΣΠΑ δεν περιλαμβάνει αρκετούς πόρους για τον εξοπλισμό του ΕΣΥ. Έτσι, προφανώς, πενία τέχνας κατεργάζονται στο υπουργείο Υγείας… Σκεφθείτε ότι για 20 αξονικούς με κόστος περίπου 250.000 ευρώ ανά μηχάνημα, θα απαιτούνταν περίπου 5 εκατ. ευρώ!
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ένα είδος μίσθωσης. Για την ακρίβεια, η αμοιβή θα γίνει ανά πράξη, δηλαδή, ανά εξέταση. Το μοντέλο αυτό δοκιμάστηκε σε περιορισμένη κλίμακα στο ΕΣΥ παλαιότερα, αλλά δεν «περπάτησε» καθώς όπου εφαρμόστηκε το δημόσιο δεν ήταν συνεπές στις πληρωμές.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ορισμένες εταιρείες δεν είναι τόσο «ζεστές» καθώς η αξιοπιστία της χώρας βρίσκεται στο ναδίρ και φυσικά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια, που θα κρατήσει η μίσθωση…
Επίσης, υπάρχει και άλλο ένα θέμα. Ο κ. Πολάκης ανέφερε ότι οι σχετικές διαδικασίες θα γίνουν από τη νέα Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η οποία όμως ακόμη δεν έχει καν συσταθεί! Οπότε εύλογα ορισμένες εταιρείες είναι αρκετά επιφυλακτικές…
Κλείνοντας πρέπει να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση κινείται προς σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, το μοντέλο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί για την προμήθεια άλλου είδους ιατρικού εξοπλισμού και όχι τόσο για τους αξονικούς. Επίσης, άντε και τους πήραμε. Έχουμε προσωπικό για να λειτουργήσουν αποδοτικά;
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ