Έτος σημαντικών επιτευγμάτων χαρακτηρίζει το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις που είναι σε εξέλιξη.
Η χρονιά κρίνεται ιδιαίτερα καλή σε ό, τι αφορά τον έλεγχο του καπνού, καθώς περισσότερες χώρες θέσπισαν νόμους για τη συσκευασία των καπνικών προϊόντων ενώ η Ουρουγουάη «κέρδισε» στο δικαστήριο τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο.
Η επιστημονική πρόοδος που σημειώθηκε κατά του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας έγινε πρωτοσέλιδο, το ίδιο και το αποτέλεσμα της Συνάντησης Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη μικροβιακή αντοχή. Ακόμη, ενισχύθηκε το αίτημα για την ανάγκη καθολικής κάλυψης υγείας του πληθυσμού.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ εξέδωσε οικονομικά επιχειρήματα για την επένδυση στην ψυχική υγεία και το υγειονομικό δυναμικό, παρακολούθησε τις δεσμεύσεις-ορόσημο κατά τη διάρκεια του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Προαγωγή της Υγείας, και κάλεσε τις χώρες να φορολογήσουν τα ζαχαρούχα ποτά.
Ιδιαίτερα καλές ήταν οι ειδήσεις που σχετίζονται με τη συρρίκνωση του «χάρτη» για τα λοιμώδη νοσήματα, καθώς όλο και περισσότερες χώρες εξαλείφουν τη λεμφική φιλαρίαση, το τράχωμα οφθαλμών, τη σπλαγχνική λεϊσμανίαση, τη σχιστοσωμίαση και άλλες παραμελημένες τροπικές ασθένειες. Το ίδιο ισχύει για τη μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.
Κατά τη διάρκεια του 2016, η Περιφέρεια Αμερικής του ΠΟΥ απαλλάχθηκε από την ιλαρά, η Ευρώπη αντίστοιχα απαλλάχθηκε από την ελονοσία και η Περιφέρεια ΝΑ Ασίας νίκησε το μητρικό και νεογνικό τέτανο.
«To 2016 τελειώνει σε αβέβαιους καιρούς για την πολιτική τάξη του κόσμου, τη μοίρα ενός κατεστραμμένου πλανήτη, τη φαινομενικά απέραντη ανθρώπινη δυστυχία που βιώνουν οι πολίτες και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόλεμες ζώνες, αλλά και τη συνεχιζόμενη αποτυχία των αντιβιοτικών που κάποτε έδωσαν στις θεραπείες “θαυματουργές” ιδιότητες. Καθώς ένα ταραχώδες έτος πλησιάζει στο τέλος του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι διεθνείς εταίροι μας βοηθούν να βελτιώσουμε τον κόσμο με μόνιμους τρόπους» ανέφερε σχετικά η Διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν.
Κατά την ίδια το 2016 καταγράφηκαν κι ορισμένες ανησυχητικές τάσεις. Για παράδειγμα η έλλειψη εμβολίων στην Αφρική, οι επιπτώσεις στην υγεία των νέων, η αύξηση των θανάτων στην Ευρώπη που συνδέεται με την κατανάλωση αλκοόλ, το μέγεθος της απώλειας ακοής παιδική ηλικία, οι μαζικές συνέπειες στην υγεία εξαιτίας του μολυσμένου αέρα.
Όπως εκτιμά πάντως η κα Τσαν, «η πρόοδος στην υγεία διεθνώς δίνει στον κόσμο μερικούς από τους πιο λαμπρούς λόγους να ελπίζει το 2017».
Δείτε αναλυτικά τη σχετική έκθεση του ΠΟΥ, εδώ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ