Την κατιούσα έχει λάβει ο εγχώριος κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων τα χρόνια της κρίσης, με το ρυθμό μείωσης πωλήσεων, όμως, να παρουσιάζει στοιχεία επιβράδυνσης, όπως διαπιστώνει και η κλαδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group AE.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Senior Consultant της ICAP Group, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η εγχώρια αγορά σε αξία πωλήσεων και σε τιμές χονδρικής των ιατροτεχνολογικών προϊόντων γνώρισε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την περίοδο 1995-2009, σημειώνοντας διψήφιο ποσοστό αύξησης. Ωστόσο την περίοδο 2010-2015 η αγορά κατέγραψε μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 12%. Σημείο ορόσημο για τον κλάδο, που αποτελείται από μεγάλο πλήθος εισαγωγικών εταιρειών και λίγες παραγωγικές επιχειρήσεις, ήταν το 2010 καθώς σηματοδότησε την έναρξη της πτώσης, με το 2009 να αποτελεί και το τελευταίο έτος ανάπτυξης.
Η ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων προέρχεται κυρίως από τα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα εργαστήρια, τα ιατρεία κλπ. Επίσης, για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση προέρχεται άμεσα από τους τελικούς χρήστες.
Ο δημόσιος τομέας απορροφά, διαχρονικά, το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων, σε ποσοστό που εκτιμάται μεταξύ 65%-70% τα τελευταία χρόνια. Αναφορικά με την κατανομή της συνολικής αγοράς ιατροτεχνολογικών προϊόντων, το μεγαλύτερο μερίδιο καλύπτεται από τις κατηγορίες των In Vitro διαγνωστικών αντιδραστηρίων και αναλυτών, του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και των ορθοπαιδικών ειδών. Συνολικά οι τρεις αυτές κατηγορίες εκτιμάται ότι κάλυψαν περίπου το 48% του συνολικού μεγέθους αγοράς.
Όπως τονίζει η ICAP, με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό από δείγμα 94 επιχειρήσεων (εισαγωγικών και παραγωγικών) ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού τους μειώθηκε κατά 2,5% το 2014/13. Αντίθετα, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν αύξηση κατά 2,1%. Οι συνολικές πωλήσεις τους παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα τη διετία 2013-2014 (οριακή αύξηση 0,7%), ενώ τα μικτά κέρδη μειώθηκαν ελαφρά (1,5%). Όσον αφορά το καθαρό αποτέλεσμα, τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη υποχώρησαν κατά 23,5% το 2014 σε σχέση με το 2013. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 10,3% το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι 68 από τις 94 εταιρείες ήταν κερδοφόρες το 2014.
Η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, επισημαίνει ότι τα τελευταία έτη οι διάφορες παρεμβάσεις για τη μείωση των δημοσίων δαπανών υγείας, όπως η διενέργεια κεντρικών ηλεκτρονικών διαγωνισμών, η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, η λειτουργία του παρατηρητηρίου τιμών, η μείωση των τιμών, τα Κ.Ε.Ν., η εφαρμογή clawback και rebate στους ιδιώτες παρόχους υγείας, επηρέασαν καίρια την εξέλιξη των πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου. Επίσης, οι μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών από πλευράς δημοσίου, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας σε ορισμένες εταιρείες. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκαν το καλοκαίρι του 2015 και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), μέτρο το οποίο προκάλεσε μεγάλες δυσχέρειες στη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου.
«Η σταδιακή γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή ελαστικότητα ζήτησης των εξεταζόμενων ποϊόντων και η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης, αποτελούν δυνατά σημεία για τον κλάδο, σε αντίθεση με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών (από την πλευρά κυρίως του δημοσίου τομέα) και την έντονη γραφειοκρατία στις προμήθειες του δημοσίου, τα οποία συνιστούν αδύνατα σημεία. Η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, η ταχεία εξέλιξη της ιατρικής διαγνωστικής τεχνολογίας, καθώς και η επέκταση σε αγορές του εξωτερικού, αποτελούν ευκαιρίες για τον κλάδο, ενώ ως απειλές μπορούν να εκληφθούν οι συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, οι συνεχείς περικοπές των δαπανών υγείας και η περιορισμένη ρευστότητα που επικρατεί στην αγορά», τονίζεται.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ