Ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και όλων των κρατικών φορέων, ΜΚΟ και εθελοντών που δραστηριοποιούνται υγειονομικά σε χώρους μεγάλης συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην Αττική, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΕΚΕΠΥ.
Άλλωστε, το Εθνικό Κέντρων Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ορίστηκε ο επικεφαλής συντονιστικός φορέας όλων των προσπαθειών με στόχο την αποτελεσματικότερη υγειονομική κάλυψη των ανθρώπων που βρίσκονται κυρίως σε Πειραιά, Ελληνικό και πλατεία Βικτωρίας.
«Είμαι αισιόδοξος, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το πρόβλημα μας υπερβαίνει σαν χώρα αλλά η διάθεση μας να προσφέρουμε ανθρωπιστικά για αυτούς τους ανθρώπους που προσέρχονται στη χώρα μας για να μεταβούν αλλού, αλλά και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία του ντόπιου πληθυσμού είναι ένας στόχος που μπορεί να επιτευχθεί, σύμφωνα με τα όσα είδα σήμερα. Με τη διάθεση για προσφορά και την υπευθυνότητα όλων, ΕΚΕΠΥ, Υπηρεσιακούς Παράγοντες, ΑΜΕΥ ΜΚΟ και εθελοντές», δήλωσε ο Γιάννης Μπασκόζος.
Πως θα οργανωθούν οι εμπλεκόμενοι
Σύμφωνα με την ενημέρωση που ακολούθησε τη σύσκεψη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συντονίζονται σε βάρδιες, ενώ θα γίνεται καταγραφή περιστατικών και επιδημιολογική επιτήρηση. «Δεν θα υπάρχει καμία πάθηση, ειδικά όσες μπορεί να χτυπήσουν το καμπανάκι δημόσιας υγείας, που δεν θα καταγραφεί», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου, στον Πειραιά ήδη λειτουργούν δύο ιατρεία σε 24ωρη βάρδια, στις προβλήτες Ε1 και Ε2, ενώ θα προστεθεί ακόμη ένα μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε διαφορετικό σημείο. Ακόμη θα προστεθούν κινητές μονάδες του Χαμόγελου του Παιδιού, της ΑΕΜΥ, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και των Γιατρών του Κόσμου.
Όπως κατέστη σαφές, σε αυτά τα ιατρεία θα συμμετέχουν σε βάρδιες γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, από όλους τους φορείς, ΜΚΟ και εθελοντές που συμμετέχουν στις προσπάθειες.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μπασκόζο, στο λιμάνι υπάρχει πολύ καλή εικόνα από υγειονομικής κάλυψης. «Η προσφορά είναι μεγάλη και τους ευχαριστώ όλους, φορείς και εθελοντές», σημείωσε.
Παράλληλα, σε κάθε ένα από τα 3 σημεία της Αττικής (Πειραιά, Ελληνικό και πλ. Βικτωρίας) θα υπάρχει σε 24ωρη βάση ένα ασθενοφόρο (ανεξάρτητα από την υπόλοιπη δύναμη της Αττικής) που θα αντικαθίσταται άμεσα αν χρειαστεί το όχημα που βρίσκεται στο σημείο να μεταβεί σε νοσοκομείο.
Την ευθύνη για τη χρήση του ασθενοφόρου θα έχει μόνο το ΕΚΕΠΥ και ο συντονιστής βάρδιας των ιατρείων ή οι διασώστες του ΕΚΑΒ, που θα βρίσκονταν στο σημείο και που θα καλούν το Κέντρο.
Ιατρείο υπάρχει και στο Ελληνικό, ενώ προς το παρόν δεν αποφασίστηκε η σύσταση ιατρείου στην πλ. Βικτωρίας, όπου όμως αναμένεται να μπουν άμεσα χημικές τουαλέτες, όπως ξεκαθάρισε ο κ Μπασκόζος.
«Είναι απαράδεκτη η λογική ότι δεν θέλουμε να μαζευτεί ο κόσμος στη Βικτώρια και για αυτό δεν βάζουμε τουαλέτες», είπε με νόημα.
Σε ό,τι αφορά τη Β. Ελλάδα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα υπό τον επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ και πιθανότατα το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, όπως έχει γράψει το Virus (εδώ), ενώ κλιμάκιο του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθεί την Ειδομένη.
«Είναι μια αρχή μιας σειράς συσκέψεων που θα αφορά σε όλη την Ελλάδα, καθώς το ΕΚΕΠΥ έχει την ευθύνη, εποπτεία και συντονισμό όλων υγειονομικών δομών ανά την επικράτεια», σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου, που τόνισε την υπερπληθώρα προσφοράς εθελοντών και φαρμακευτικού υλικού. «Αυτό που έλειπε ήταν ο συντονισμός. Αλλά από τη στιμγή που αναλαμβάνουμε την ευθύνη του συντονισμού, πιστεύω ότι από σήμερα κιόλας τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, καθώς καταστεί δυνατή η καλύτερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων», προσέθεσε.
Ο κ. Μπασκόζος, όμως, σχολίασε για την κατάσταση της Ειδομένης πως «το πρόβλημα που μας δημιουργούν με τις αποφάσεις τους ορισμένα κράτη από την πορεία διέλευσης δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας, με πολιτική απόφαση. Αλλά επειδή το πρόβλημα είναι στα χέρια μας, θα το λύσουμε και πιστεύω θα τα καταφέρουμε».
Ανησυχίες
Διέψευσε κάθε πληροφορία για πιθανούς κινδύνους μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων από πρόσφυγες και μετανάστες ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας.
«Τέτοιου τύπου κινδυνολογικές αναφορές και απόψεις, που εμφανίζουν ότι πρόσφυγες και μετανάστες είναι υγειονομική βόμβα, είναι σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις της επιστημονικής κοινότητάς, του υπουργείου και των διεθνών οργανισμών. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι πιο υγιείς και από εμάς Δεν φέρουν μεταδοτικές παθήσεις. Εμείς, όμως, οφείλουμε να διασφαλίσουμε συνθήκες υγιεινής, καθαρό νερό, αποχέτευση, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα δημόσιας υγείας», σημείωσε.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, έως σήμερα σε νοσοκομεία έχουν διακομιστεί 100 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να παραμείνουν όμως για νοσηλεία.
Πάντως, ο κ. Μπασκόζος ξεκαθάρισε πως πλέον κάθε προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, θα γίνεται με το συντονισμό του ΕΚΕΠΥ και του Υπουργείου.
«Ότι το υπουργείο αναλαμβάνει να συντονίσει δεν σημαίνει ότι θα αρνηθούμε ή θα υποκαταστήσουμε οποιαδήποτε. Θα δεχθούμε την βοήθεια, γιατί την έχουμε ανάγκη, αλλά θα τη συντονίσουμε», σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα πως δεν θα γίνονται αποδεκτές διαφημιστικές ενέργειες ή περιπτώσεις αυτόβουλης δράσης για εμβολιασμό.
«Οι εμβολιασμοί είναι ευθύνη της δημόσιας υγείας και του υπουργείου, το Εθνικό Σύστημα και η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει οδηγίες για την κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών», ξεκαθάρισε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ