Σύμφωνα με την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ο Οργανισμός ζημιώθηκε κατά το ποσό αυτό για τη διενέργεια υπερκοστολογημένης εξέτασης σε διαγνωστικό εργαστήριο που έχει μετοχές η σύζυγος του πολιτικού.
Ο λόγος για τη γνωστή υπόθεση με τις “διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις”, οι οποίες μετά από εισήγηση του ΚΕΣΥ αποφασίστηκε να αποζημιώνονται με 1.500 ευρώ. Η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν δημοσιεύτηκε ποτέ σε ΦΕΚ, όμως, με αποτέλεσμα η τότε σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του επίμαχου διαγνωστικού εργαστηρίου να θεωρηθεί εκ των υστέρων άκυρη.
Κατόπιν πρότασης του Γενικού Διευθυντή της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ο Οργανισμός ζητά τώρα από την εταιρεία «ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΙΔΕ ΕΕ» την επιστροφή 276.458,02 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στη ζημία που θεωρεί ότι υπέστη λόγω διενέργειας της εν λόγω υπερκοστολογημένης ιατρικής πράξης. Στην λόγω εταιρία, η οποία συστεγάζεται με το ιδιωτικό ιατρείο του Μάριου Σαλμά, διατηρεί μετοχές η σύζυγος του πολιτικού.
Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ είναι ωστόσο προβληματική, αφού υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί και clawback. Κατά συνέπεια, πραγματικός χαμένος δεν ήταν ο ίδιος ο Οργανισμός αλλά οι υπόλοιποι πάροχοι, στους οποίους θα πρέπει κανονικά να επιστραφούν τα χρήματα αυτά.
Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων είχε απασχολήσει και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.
Το πόρισμα της πλειοψηφίας διαπιστώνει, συγκεκριμένα, την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας που ζημίωσαν το Δημόσιο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επισημαίνει, πάντως, ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των ενεργειών αφενός του Μάκη Βορίδη, που τότε ήταν υπουργός Υγείας, κι αφετέρου του Μάριου Σαλμά, ο οποίος όμως δεν κατείχε υπουργική θέση τη συγκεκριμένη περίοδο.
Για τον Παύλο Πολάκη τα δύο πολιτικά πρόσωπα δεν έχουν δώσει καθαρές απαντήσεις στο θέμα. “Οφείλουν κάποια στιγμή να διασαφηνίσουν, τους τρόπους και τις μεθόδους που είχε εξασφαλίσει (σ.σ. ο Μ. Σαλμάς) για την ιατρική πράξη με τίτλο διαγνωστική αρθροσκόπηση που διενεργούσε στο ιατρείο του, το ποσόν αποζημίωσης των 1.500 ευρώ” αναφέρει σχετικά.
Το ποσό αυτό με το οποίο αποζημιωνόταν η επίμαχη ιατρική πράξη αντιστοιχεί σε νοσοκομειακό Κλειστό Ελληνικό Νοσήλιο (ΚΕΝ) αρθροσκόπησης (διαγνωστικής και επεμβατικής), μαζί με νοσηλεία 2 ημερών. Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Υγείας, αυτό έχει αλλάξει ήδη από το 2017. “Με δική μας απόφαση, έχει αποκατασταθεί η κοστολόγηση του ΚΕΝ της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ποσό των 300 ευρώ” τονίζει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ