Τα νεότερα δεδομένα και οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις σε όλους τους τομείς της Καρδιολογίας παρουσιάστηκαν στο ετήσιο καρδιολογικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 23 με 25 Οκτωβρίου.
Όπως επισημάνθηκε, οι νεότερες ουσίες που καλύπτουν τα νεότερης γενιάς DESstents, καθώς και η μείωση του πάχους του πλέγματος τους ελάττωσε σημαντικά τα ποσοστά της επαναστένωσης, χωρίς ωστόσο να την εξαλείψει. Τα τελευταία χρόνια, δε, εμφανίστηκαν τα βιοαποροφούμενα stents, στα οποία τόσο το πολυμερές όσο και το πάχος του πλέγματος τους δεν προδιαθέτει σε θρόμβωση, εξασφαλίζοντας όμως ανοικτό το αγγείο παρά την πλήρη απορρόφηση τους μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Οι εξελίξεις στον τομέα της φαρμακευτικής αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο του συνεδρίου. Με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά ο επιπολασμός της καρδιακής ανεπάρκειας και οι καρδιολόγοι καλούνται πλέον καθημερινά να βοηθήσουν ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, επιδιώκοντας κυρίως τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την παράταση της επιβίωσης τους. Παράλληλα, ένα από τα σημαντικά θέματα που έθιξε το συνέδριο είναι η διαρκής επέκταση της χρήσης διαδερμικής εμφύτευσης αορτικής βαλβίδος σε ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση αορτικής βαλβίδος.
Ένας στους 3 ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών, με σοβαρή συμπτωματική στένωση αορτής, δεν υποβάλλεται σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας παρότι αποτελεί τη μόνη θεραπεία, όπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Η κύρια αιτία είναι συνήθως ο υψηλός χειρουργικός κίνδυνος, λόγω των σημαντικών συνυπαρχόντων προβλημάτων υγείας, που συχνά ταλαιπωρούν ασθενείς προχωρημένης ηλικίας.
Το εμπόδιο αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με τις διαδερμικές μεθόδους και τεχνικές, που επιτρέπουν την αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδοαγγειακά χωρίς την διενέργεια χειρουργικής θωρακοτομής, σε αυτούς ακριβώς τους ασθενείς.
Από το 2007 που εφαρμόσθηκε κλινικά η πρώτη διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας ο αριθμός των ασθενών που θεραπεύονται με αυτή τη μέθοδο αυξάνεται διαρκώς και στη χώρα μας.
Σήμερα η κύρια ένδειξη για διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας αφορά σε συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωση της αορτικής βαλβίδας που αδυνατούν να υποβληθούν σε χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας λόγω υψηλού εγχειρητικού κινδύνου εξαιτίας άλλων συνοδών παθολογικών καταστάσεων, επιτυγχάνοντας μείωση των θανάτων έως και 26% και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ