Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατος 37 ανθρώπων από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς το ψυχιατρείο της πόλης Λούκα στο Νοβγκορόντ.Η αστυνομία αναζητεί στα κοντινά δάση επιζήσαντες που ενδεχομένως διέφυγαν μόνοι τους από το φλεγόμενο κτίριο. Μία νοσοκόμα έχασε τη ζωή της στην προσπάθειά της να βοηθήσει ασθενείς να απομακρυνθούν από το ψυχιατρείο.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 τη νύχτα στην ανδρική πτέρυγα του ψυχιατρείου που ήταν κατασκευασμένο από ξύλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από το κρεβάτι ασθενούς που κάπνιζε ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που έβαλε σκοπίμως φωτιά στο κρεβάτι του και στη συνέχεια επεκτάθηκε με ταχύτητα σε ολόκληρο το κτίριο.
Το κτίριο είχε πρόσφατα κριθεί ακατάλληλο από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες προσπάθησαν να κλείσουν το ψυχιατρείο για λόγους ασφαλείας, ωστόσο με δικαστική απόφαση παρέμεινε σε λειτουργία ώστε να γίνουν επισκευές και τροποποιήσεις.
Ο κυβερνήτης του Νοβγκορόντ Σεργκέι Μιτίν διευκρίνισε ότι το ψυχιατρείο, που περιελάμβανε εννέα πτέρυγες, προοριζόταν για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, γεγονός που καθιστούσε δύσκολη την εκκένωσή του. Πολλά ψυχιατρεία, σχολεία, γηροκομεία, κέντρα αποτοξίνωσης στη Ρωσία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια, συχνά της σοβιετικής εποχής, κατασκευασμένα από ξύλο.
Η χώρα έχει ιστορικό πυρκαγιών σε ψυχιατρεία. Τον Απρίλιο, κατά την πυρκαγιά στο ψυχιατρείο της πόλης Ραμένσκι, βόρεια της Μόσχας, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και μόνο τρεις επέζησαν. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, πολλά από τα θύματα βρίσκονταν στο κρεβάτι υπό την επήρεια ηρεμιστικών.
Μετά την πυρκαγιά του Απριλίου, ο Γιούρι Σαβένκο, πρόεδρος της ανεξάρτητης ψυχιατρικής ένωσης της Ρωσίας κατήγγειλε την κατάσταση των ψυχιατρικών ιδρυμάτων στη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι το ένα τρίτο των κτιρίων έχουν κριθεί ακατάλληλα από το 2000.
