Αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ η πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση (δες παρακάτω) με την οποία διαμορφώνεται το πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2016.
Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Υπουργείο Υγείας (εδώ) για τον υπολογισμό του claw back συμφωνήθηκε και με τους θεσμικούς φορείς της φαρμακοβιομηχανίας να ακολουθεί τις νοσοκομειακές τιμές των σκευασμάτων. Μάλιστα, η συνολική δαπάνη θα υπολογίζεται μετά την αφαίρεση κάθε νομοθετημένης έκπτωσης και επιστροφής (rebate).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, το ποσό θα συμψηφίζεται, από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, και με ισόποσες οφειλές για την προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων.
Αν και οι εν λόγω αποφάσεις αναμένονταν εδώ και περίπου 4 μήνες, από την έκδοση της πρώτης, αλλά μάλλον ασαφούς, εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως, σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να είναι στη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, η Αριστοτέλους παραδέχεται πως στόχος ήταν να δοθούν κίνητρα στις εταιρίες να χορηγούν εκπτώσεις, ώστε το μέτρο να εφαρμόζεται δίκαια και τα νοσοκομεία να προμηθεύονται απρόσκοπτα φάρμακα.
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των φαρμακευτικών εταιριών για την ανάγκη ελέγχου της δαπάνης, η Αριστοτέλους επιδιώκει να καθησυχάσει δηλώνοντας την πρόθεση της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, που θα επιτρέψουν τον έλεγχο της ζήτησης και του ομαλού εφοδιασμού των νοσοκομείων, την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα ανελαστικής ζήτησης, «ορφανά» ή σε ειδικές θεραπείες.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την αρχική ΥΑ, ο κλειστός προϋπολογισμός για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2016 έχει ταβάνι τα 570 εκατ. ευρώ.
ΥΑ Νοσοκομειακό Claw Back
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ