Του Martin Seychell, αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πώς μπορεί να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνουν τα συστήματα υγείας πιο αποτελεσματικά, ανθεκτικά και προσβάσιμα; Πρόκειται για μια σύνθετη πρόκληση, καθώς τα κράτη μέλη έχουν τα δικά τους συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και τα δικά τους δίκτυα θεσμών, πόρων και ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας. Συνεπώς, πώς μπορεί η ΕΕ να προσφέρει προστιθέμενη αξία;
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της του 2014 για τα συστήματα υγείας, η Επιτροπή προωθεί τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, να αυξήσει την προσβασιμότητα και να βελτιώσει την ανθεκτικότητα των εθνικών συστημάτων υγείας στην ΕΕ.
Για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, παραδείγματος χάρη, η ΕΕ προωθεί την αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων υγείας, την ασφάλεια των ασθενών και την παροχή ολοκληρωμένης περίθαλψης. Για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα, η ΕΕ προωθεί τη συνεργασία για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας και της ηλεκτρονικής υγείας. Για να αυξήσει την προσβασιμότητα, η ΕΕ προτείνει ένα κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό στον τομέα της υγείας, πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και βέλτιστη εφαρμογή της οδηγίας του 2011 για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
Ο τριπλός στόχος της αποτελεσματικότητας, της προσβασιμότητας και της ανθεκτικότητας βρίσκεται επίσης στον πυρήνα της μεταρρύθμισης των συστημάτων υγείας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή του ετήσιου κύκλου συντονισμού των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέσω του οποίου, η ΕΕ εκδίδει συστάσεις για κάθε χώρα και αξιολογεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου επισημάνθηκαν τα ακόλουθα σημεία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων υγείας: παροχή αποτελεσματικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές, βελτίωση της ολοκληρωμένης παροχής περίθαλψης, εκτίμηση της σχετικής αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών υγείας και ενθάρρυνση της προαγωγής της υγείας και της πρόληψης των ασθενειών.
Τον Ιούνιο του 2016, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές συστάσεις για κάθε κράτος μέλος. Παρά τον εξορθολογισμό και τη μείωση του αριθμού των συστάσεων γενικότερα, ο αριθμός των συστάσεων για τα συστήματα υγείας αυξήθηκε από 11 το 2015 σε 13 το 2016. Συνολικά, το 2016, οι συστάσεις για την υγεία εξακολούθησαν να επικεντρώνονται στην ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας. Η δημοσιονομική αυτή πρόκληση συνδυάζεται όμως συχνά με άλλες προκλήσεις, όπως η αποτελεσματικότητα, η ποιότητα ή/και η προσβασιμότητα της υγειονομικής περίθαλψης. Φέτος, η πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη υψηλού επιπέδου αναφέρεται ρητά ως στόχος πολιτικής σε 6 ανά χώρα συστάσεις. Επιπλέον, πολλές από τις συστάσεις αφορούν συγκεκριμένες και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση το νοσοκομειακού τομέα και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Η αρχή της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, που αντικατοπτρίζει την ανάγκη έγκαιρης παροχής προσιτής περίθαλψης υψηλού επιπέδου στον καθένα, έχει ήδη ενσωματωθεί στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμβάλουν στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων συμμετέχοντας στη διαβούλευση που διοργάνωσε η Επιτροπή και που θα είναι ανοιχτή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Τώρα είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ να τονιστεί η συμβολή της υγείας στην οικονομική ευημερία και την κοινωνική συνοχή.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ