Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά 45 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος, ένας 17χρονος και ένας 37χρονος με προβλήματα υγείας. Η γρίπη στη χώρα μας, έχει οδηγήσει 111 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την έναρξή της, στις 8 Ιανουαρίου, από τους οποίους οι 31ας εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.
Όπως εξηγεί στο Virus, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάστιος Τσακρής, οι περισσότεροι από τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε θαλάμους εντατικής θεραπείας, είχαν υποτιμήσει τα συμπτώματα και δεν είχαν ζητήσει έγκαιρα ιατρικής βοήθεια. “Ειδικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών ή με χρόνια προβλήματα υγείας, έχει σημασία να πάρουν άμεσα αντι-ϊική θεραπεία”, τονίζει ο καθηγητής, προτρέποντάς τους να συμβουλεύονται το γιατρό.
Ο υψηλός πυρετός και η πολύ έντονη καταβολή – μυαλγίες, αρθραλγίες-, η ρίγη, το συνάχι και ο πονόλαιμος είναι σημάδια που πρέπει να μας κινητοποιήσουν, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι περισσότεροι απ’ όσους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, δεν είχαν εμβολιαστεί, αυτό αυτό έχει μικρή σημασία, αφού σύμφωνα με τον κ. Τσακρή “φέτος έχουμε ένα νέο στέλεχος του ιού, τον Η3Ν2, το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στο εμβόλιο, οπότε υπάρχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο”.
Οι επιστήμονες τονίζουν σε κάθε περίπτωση τη σημασία των ατομικών μέτρων προστασίας, ως “ανάχωμα” στη γρίπη:
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ