Το ποσό των 460.000 ευρώ έκρινε δικαστήριο ότι θα πρέπει να πληρώσει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου στην οικογένεια της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη η οποία κατέληξε μετά από επέμβαση ρουτίνας, για κρεατάκια στη μύτη. Υστέρα από 7,5 χρόνια από την τραγική απώλεια του παιδιού τους, οι λειτουργοί της θέμιδας αποφάνθηκαν ότι οι γονείς δικαιούνται αποζημίωση για ψυχική οδύνη.
Σύμφωνα με όσα σημοσιεύει το Cretalive, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου, κάνει λόγο για λάθη και παραλείψεις των οργάνων του νοσοκομείου συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο της 4χρονης Μελίνας γι αυτό και κρίνεται ότι πρέπει να χορηγηθεί η προαναφερόμενη αποζημίωση. Το ποινικό σκέλος μετά την αποδοχή της αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο θα εκδικαστεί σύντομα στο Εφετείο.
Υπενθυμίζεται ότι η Μελίνα μετά την επέμβαση, κατά τη διαδικασία της ανάνηψης παρουσίασε επιπλοκές, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και εκεί κατέληξε τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου του 2015 αφήνοντας γονείς και τοπική κοινωνία με αναππάντητα ερωτήματα και άφατο πόνο. Η πρωτόδικη απόφαση είχε αθωώσει την κατηγορούμενη αναισθησιολόγο. Μετά από κρίση του Άρειου Πάγου, πρόσφατα, για την διεξαγωγή δίκης σε δεύτερο βαθμό και την αίτηση αναίρεσης που άσκησε αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου, η υπόθεση θα επανεξεταστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης. Σημειώνεται ότι είχε απορριφθεί στο παρελθόν αίτημα έφεσης του εισαγγελέα επί της απόφασης για την κατηγορούμενη αναισθησιολόγο.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των μελών του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ηρακλείου, «συγκεκριμένες πράξεις αλλά και παραλείψεις οδήγησαν στο θάνατο του άτυχου παιδιού». Σημειώνεται ότι το δικαστήριο θεωρεί ότι κατά την πρωτόδικη διαδικασία «δεν διαπιστώθηκε από κανένα τυπικό εύρημα» για πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης. Επίσης, τονίζεται ότι «δεν υπήρξαν δερματικές ενδείξεις αναφυλαξίας, δεν υπήρχαν μεταθανάτια ευρήματα αλλεργίας μικροσκοπικά, ενώ η υπόθεση της οξείας δυσλειτουργίας της αριστερής κοιλίας της καρδιάς που εμφάνισε η 4χρονη ως συνέπεια άμεσης προσβολής του μυοκαρδίου σε αλλεργία, δεν φαίνεται-υποστηρίζεται-πιθανή και παρατίθεται η σχετική επεξήγηση».
Σχετικά με τις παραλείψεις στην απόφαση σημειώνεται ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος νεφελοποιητής: «ενόψει δε του ότι ο μετεγχειρητικός βρογχόσπασμος σε παιδιά που λαμβάνουν αναισθησία για ΩΡΛ επεμβάσεις αποτελεί συχνή επιπλοκή, τα όργανα του εναγόμενου νοσοκομείου όφειλαν να επιδείξουν αυξημένη προετοιμασία και ετοιμότητα από πλευράς των επιληφθέντων αναισθησιολόγων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν άμεσα και έγκαιρα ακόμα και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις με χορήγηση σαλβουταμόλης με νεφελοποιητή(…)». Ειδικότερα για τον βρογχοσπασμό το δικαστήριο εκτιμά ότι «δεν αντιμετωπίστηκε ούτε άμεσα ούτε ενδεδειγμένα βάσει των αλγορίθμων που προβλέπονται για παιδιά». Συνεπώς γίνεται λόγος για « παράβαση των διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών και των παιδικών αλγόριθμων τρόπος θεραπευτικής αντιμετώπισης των επιπλοκών που παρουσίασε κατά την αφύπνιση η 4χρονη(…)».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η κατηγορούμενη σε συνέντευξή της ένα χρόνο μετά την απώλεια του άτυχου παιδιού είχε σχολιάσει παλαιότερη πειθαρχική της δίωξη για την κλοπή πακέτου με πεθιδίνες από το ΠΑΓΝΗ τον Μάη του 2015 και για όσα έχουν ακουστεί περί εξάρτησής της από τα ναρκωτικά. Επίσης, η ίδια είχε υποστηρίξει ότι η συγγένεια της με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, είχε προκαλέσει τα φώτα της δημοσιότητας στην υπόθεση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ