Αυξάνονται σε ένταση οι φωνές που προειδοποιούν για το αδιέξοδο στο οποίο φέρεται να βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την επάρκεια των φαρμάκων, λόγω των πολιτικών των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα το clawback.
Με το αγκάθι των αυτόματων επιστροφών να βρίσκεται στην καρδιά των προβληματικών πολιτικών, που διογκώνονται από τους ανεπαρκείς προϋπολογισμούς, σύσσωμη η φαρμακοβιομηχανία αξιώνει την επανεξέταση τους, εστιάζοντας στην παροχή κινήτρων, στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.).
«Κανείς δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος, ούτε η κυβέρνηση ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ, κατά το σύντομο χαιρετισμό του. «Πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να τους βοηθήσουμε να το αντιληφθούν. Οι θυγατρικές ξένων εταιριών δεν θα μπορούν να φέρουν φάρμακα στην Ελλάδα ή θα καθυστερούν να τα φέρουν, ενώ σε ό,τι αφορά την πλειοψηφία των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών δημιουργείται μια νέα γενιά υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Αυτό σε κάποιου τα χέρια θα σκάσει», συμπλήρωσε.
Η κατάσταση των υποχρεωτικών επιστροφών γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου. «Η Πολιτεία πρέπει να δει το θεσμό με διαφορετική ματιά, γιατί να συνεχίσει να ασχολείται με τη δικαιότερη κατανομή, θα πρέπει να ασχοληθεί με τον περιορισμό και τη συγκράτηση», σημείωσε.
«Είμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα διάλογο που εξελίσσεται σε προσχηματικός», σημείωσε από την πλευρά του ο Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος του PIF, τονίζοντας πως αναζητούνται ανατροπές στην επιλογή λύσεων.
«Το φάρμακο ενοχοποιήθηκε περισσότερο από ό,τι του αναλογούσε», σημείωσε από την πλευρά του Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος ΠΦΣ. Σημείωσε, δε, πως και οι φαρμακοποιοί πλήρωσαν ακριβά τις περικοπές και τα clawback. «Το φαρμακείο βίωσε μείωση κερδών πάνω από 30%, προσθέτοντας πως «αν συνυπολογίσουμε και τη συνολική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τις άλλες επιπτώσεις της λιτότητας, φτάνουμε σε μια μείωση κερδών της τάξης του 65-70%».
Λάβρος κατά των μνημονιακών πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στο Φάρμακο εμφανίστηκε ο Βασίλειος Πενταφράγκας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Φαρμακοβιομηχανίας ELPEN.
«Η εστίαση στην τιμολογιακή πολιτική δεν μας βγάζει πουθενά», τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως διαρθρωτικά μέτρα δεν υπάρχουν. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την αποτυχία ουσιαστικού εξορθολογισμού στην προσπάθεια παραγωγής βιώσιμων εξοικονομήσεων», συμπλήρωσε. Συνεπώς, μοναδική διέξοδος είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος με ανάδειξη και εκμετάλλευση κάθε προστιθέμενης αξίας.
Κατά τον κ. Πενταφράγκα Η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων θα πρέπει κάποτε επιτέλους να σταματήσει : Από τη μια πλευρά η ελληνική παραγωγική φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζεται ως αναπτυξιακός κλάδος που δημιουργεί σημαντική Προστιθέμενη Αξία και από την άλλη όλες οι πολιτικές των τελευταίων ετών – με αποκορύφωμα το clawback – υπονομεύουν στην πράξη τη δυναμική αυτή». Εκτιμάται ότι η ελλιπής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας στοιχίζει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ !
Οι εξαιρετικά χαμηλοί (ανεπαρκείς) κλειστοί προϋπολογισμοί για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δραματικών υπερβάσεων. Παρά τις τεράστιες μειώσεις που επεβλήθησαν στις τιμές των φαρμάκων και ειδικότερα στα ελληνικά οικονομικά φάρμακα, συνεχίζεται η δραματική και αναίτια επιβάρυνση τους με συνεχώς υψηλότερο Clawback κάθε χρόνο.
Οι βασικές αιτίες της διαρκούς αύξησης της δαπάνης και του Clawback είναι η αδυναμία ελέγχου του όγκου (volume) και αδυναμία ελέγχου της υποκατάστασης (volume mix), η αδυναμία αξιολόγησης της επίπτωσης των νέων δραστικών ουσιών στη δαπάνη και η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, η συμπερίληψη δαπανών πρόληψης & πρόνοιας στη φαρμακευτική δαπάνη και η διατήρηση αντικινήτρων για τη χρήση οικονομικότερων σκευασμάτων.
Συνεπώς, μοναδική διέξοδος είναι ο εξορθολογισμός του συστήματος με ανάδειξη και εκμετάλλευση κάθε προστιθέμενης αξίας, κατά τον κ. Πενταφράγκα. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΕΦ αναδεικνύει 5 σημεία που μπορούν να καταστήσουν βιώσιμη τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback. Σε αυτά τα πέντε πρόσθεσε, όμως, και τις συναινέσεις.
«Θα πρέπει να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω και να βρούμε κοινούς τόπους», υπογράμμισε. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι συναινέσεις δεν αφορούν μόνο τον κλάδο. «Δεν είναι δυνατόν το σοβαρότατο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης και της φαρμακευτικής δαπάνης να είναι πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στο κοινοβούλιο. Σε τι; Σε ποιος μας κατέστρεψε πιο πολύ; Αν δεν γίνει κατανοητό ότι απαιτούνται συναινέσεις που θα ξεκινήσουν από ψηλά, δεν πρόκειται να βγούμε από το φαύλο κύκλο.
Πριν από αυτό όμως, παρέθεσε τις συγκεκριμένες 5 προϋποθέσεις για τη βελτίωση της φαρμακευτικής πολιτικής:
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ