Η ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σε μία χώρα όπου υπάρχει πληθώρα πληροφοριών για τη διατροφή, είναι σημαντική. Έναν ιδιαίτερα δημοφιλή και μοντέρνο τρόπο ενημέρωσης του κοινού αποτελούν τα infopraphics (γραφικά με πληροφορίες, καθώς σε αυτά η πληροφορία περνάει μέσα από μικρά κειμενάκια και εικόνες, κι έτσι ο καταναλωτής καταλαβαίνει εύκολα αυτό που βλέπει, το διαβάζει πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα.
Στο σχεδιασμό ενός “infographic” οδήγησε η σύμπραξη της Δ/νσης Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών του ΕΦΕΤ και του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ), με στόχο τη μείωση της πρόσληψης αλατιού στη βάση των Οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η ιδέα του “infographic” περιστρέφεται γύρω από τον αριθμό 5, που είναι ο στόχος και οι οδηγίες του ΠΟΥ για την ημερήσια πρόσληψη αλατιού στους ενήλικες. Πέντε (5) είναι και τα βήματα που προτείνεται να εφαρμόσει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του για να μειώσει το αλάτι. Παράλληλα, στο “infographic” τονίζεται η σημασία μείωσης αλατιού για όλους μας και όχι μόνο για εκείνους με αυξημένη αρτηριακή πίεση, καθώς και το γεγονός ότι τα ολοένα και πιο δημοφιλή ορυκτά είδη αλατιού, όπως το αλάτι Ιμαλαΐων, αποτελούνται κυρίως από χλωριούχο νάτριο όπως και το κοινό αλάτι.
Η συγκεκριμένη δουλειά “τράβηξε” μάλιστα το ενδιαφέρον του ΠΟΥ, ο οποίος το ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, επικροτώντας παράλληλα το εγχείρημα με σχετικό Δελτίου Τύπου.
Το infographic σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της 1ης Ημερίδας για τη Μείωση Αλατιού, η οποία συνδιοργανώθηκε από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού πανεπιστημίου (εδώ)
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ