Εκτός από τον νομό Ξάνθης που ως γνωστόν έχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, άλλοι τέσσερις νομοί φέρεται να έχουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας περισσότερα κρούσματα, σε μια ανασκόπηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική επιτήρηση του COVID-19 που παρέχονται γραπτώς από τις αρχές του τρέχοντος μήνα.
Πέρα από τη σταθερότητα της γεωγραφικής διασποράς, διαπίστώνεται και η συγκράτηση των αριθμών σε ότι αφορά τις ηλικιακές κατανομές των σοβαρά νοσηλευόμενων ασθενών καθώς και των θανόντων.
Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, έως χθες 22 Ιουνίου εμφανίζεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στους νομούς Ξάνθης, Αργολίδας, Λάρισας, Κοζάνης και Φλώρινας.
Σημειώνεται ότι κρούσματα παρατηρούνται σύμφωνα με την έκθεση έως τα μέσα του Ιουνίου στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής δηλαδή του Αγίου Όρους (από τις αρχές Ιουνίου έως τις 8 Ιουνίου), ενώ ο νομός Κοζάνης δεν εμφανίζεται στον χάρτη με υψηλό ποσοστό τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
Σε ότι αφορά την ηλικία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ενδεικτικά χθες σε 3287 περιπτώσεις η μέση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 48 έτη, μέσος όρος ηλικίας που παραμένει από τις 15 Ιουνίου. Για σύντομο χρονικό διάστημα ο μέσος όρος είχε κατέβει κατά ένας έτος, ενώ η μέση ηλικία αυτών ήταν τα 48 έτη ξανά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
Σε ότι αφορά τους βαριά ασθενείς και διασωληνωθέντες σε ΜΕΘ μέχρι χθες, 4 ήταν ηλικίας 40 έως 64 ετών και ακόμη 4 ηλικίας 65 ετών και άνω. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα στοιχεία αφορούν τα κρούσματα εκείνα για τα οποία είναι γνωστή και επιβεβαιωμένη η ηλικία τους. Στις 16 Ιουνίου είναι οι διασωληνωμένοι ήταν 6 σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Αυξομειώσεις κατά 2 ασθενείς παρατηρούνται στην δεύτερη ηλικιακή μονάδα κατά δυο ασθενείς το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι σταθερά πτωτικός είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων από τις αρχές Ιουνίου στους 12 ασθενείς (1η Ιουνίου) και πλέον έχουν μειωθεί στους 8.
Από την επιδημιολογική έκθεση της 2ας Ιουνίου
Σε ότι αφορά τις ηλικιακές ομάδες των θανότνων σύμφωνα με την χθεσινή έκθεση 42 ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και 145 στην ομάδα 65 και άνω, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου (έκθεση 8ης Ιουνίου) οι ομάδες αυτές διαμορφώνονται 40 και 139 αντίστοιχα, 39 και 137 (έκθεση 2ας Ιουνίου) διαπιστώνοντας ότι αύξηση των νεκρών παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η αυξημένη θνητότητα σε σύγκριση με τη πρώτη ηλικιακή ομάδα είναι αναμενόμενη καθώς οι εν λόγω ασθενείς έχουν και μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου λόγω ακριβώς της ηλικίας τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ