Oι περιπτώσεις αναφυλαξίας από τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 υπολογίζονται σε 11,1 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών για το εμβόλιο της Pfizer στο διάστημα 14-23 Δεκεμβρίου 2020 και 2,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχα για το εμβόλιο της Moderna για το διάστημα 21 Δεκεμβρίου 2020 έως 10 Ιανουαρίου 2021.
Σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA (δείτε εδώ) περιγράφονται τα περιστατικά αυτά. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) (https://mdimop.gr/covid19/) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.
Αναλυτικά, 66 περιστατικά συνολικά σε 17,5 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων με βάση την τεχνολογία mRNA. Κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα διεξήχθησαν συνολικά 9.943.247 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 7.581.429 δόσεις του εμβολίου της Moderna στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα 47 με το εμβόλιο της Pfizer (4.7 περιπτώσεις/εκατομμύριο) και 19 με το εμβόλιο της Moderna (2.5 περιπτώσεις/εκατομμύριο).
Τέτοιες αντιδράσεις εντοπίστηκαν κατά μέσο όρο σε άτομα 39 έτών για το εμβόλιο της Pfizer (εύρος 27-63) και τα 41 ετών για το εμβόλιο της Moderna (εύρος 24-63), με το 94% να είναι γυναίκες στην πρώτη κατηγορία και το 100% γυναίκες στη δεύτερη.
Μάλιστα, οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στην πλειονότητα (89%) και στα δύο εμβόλια τα συμπτώματα εντός 30 λεπτών (εντός 15 λεπτών το 76% και 84% αντίστοιχα). Μόνο πέντε άτομα έκαναν αναφυλακτική αντίδραση στη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Σε ότι αφορά το ιστορικών των ατόμων, το 77% στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, είχαν εμφανίσει αλλεργίες και το 34% προηγούμενο επεισόδιο αναφυλαξίας. Το εμβόλιο της Moderna τα ποσοστά που καταγράφηκαν ήταν 84% και 26% αντίστοιχα.
Και στα δυο εμβόλια τα συμπτώματα που εντοπίστηκαν, ήταν τα ίδια περίπου για όλους τους ασθενείς, δηλαδή γενικευμένο εξάνθημα, αγγειοοίδημα, συμπτώματα απόφραξης του αεραγωγού και ναυτία.
Για τους λόγους αυτούς η σύσταση για παραμονή για 15 λεπτά μετά τον εμβολιασμό αποβλέποντας στην παρακολούθηση, στα άτομα με ιστορικό αλλεργιών αυξάνεται σε 30 λεπτά.
Η πλειοψηφία (92%, δηλαδή 61 άτομα) έλαβαν επινεφρίνη σαν επείγουσα θεραπεία της αναφυλαξίας.
Το 52% μεταφέρθηκε σε τμήμα επειγόντων περιστατικών και το 48% (32 άτομα) νοσηλεύτηκε, συμπεριλαμβανομένων 18 σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, εκ των οποίων 7 διασωληνώθηκαν, χωρίς να έχουν αναφερθεί θάνατοι, λόγω αναφυλακτικής αντίδρασης από το εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι Ο μέσος χρόνος για την εμφάνιση των συμπτωμάτων για αυτούς τους επτά ασθενείς που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ήταν τα έξι λεπτά, και για τους έξο από τους επτά εμφάνισαν τα συμπτώματα σε λιγότερο από 11 λεπτά.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ