Την ζωτική σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας τόνισε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ ο Ιωάννης Καρβέλης στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στον τομέα της Υγείας», ο νέος διοικητής επικαλέστηκε έρευνες που αποδεικνύουν ότι η εύκολη πρόσβαση σε αυτή ενισχύει την αποδοτικότητα όλου του Συστήματος Υγείας.
«Οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων ΠΦΥ για τη διατήρηση του και επιπλέον βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών» σημείωσε ο κ. Καρβέλης.
Ωστόσο, μέχρι τώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις εστίασαν στην μείωση και ανορθολογισμό των δαπανών, η τόνωση της ΠΦΥ ήρθε σε δεύτερη μοίρα, σύμφωνα με τον διοικητή.
Η ενίσχυση όμως, της ΠΦΥ θα αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για την μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, κατά τα λεγόμενα του κ. Καρβέλη.
Σε ένα ακόμη τομέα του Συστήματος Υγείας, τον ιατρικό τουρισμό που χρειάζεται τόνωση στάθηκε σε παρέμβασή του, μέσω Skype, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.
Σε έναν άξονα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού δρομολογούνται δράσεις είτε μέσω των ομογενών που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε μέσω αδελφοποιήσεων με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ειδικότερα, οι υπάρχουσες ροές ιατρικού τουρισμού ενδιαφέρονται κυρίως εμφυτεύματα, πλαστικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές και εξωσωματική γονιμοποίηση.
Υπέρ της ενδυνάμωσης των δομών δημόσιας υγείας τάχθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείας κα π. Διοικητής 6ης ΥΠΕ Γιώργος Γιαννόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό συνέστησε να ενδυναμωθούν υπηρεσίες της ΠΦΥ, όπως είναι η οδοντιατρική φροντίδα και η αποκατάσταση, με απόλυτη αύξηση του προσωπικού (ιατρικού και μη), αλλά καιτη βελτίωση των αναλογιών σε οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές (2500 -3000 άτομα).
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται η βελτίωση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, η ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τις ΤοΜΥ (300 ακόμα στα αστικά κέντρα), η εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό και ο σχεδιασμός πολιτική συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.
Για ένδεια γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έκανε λόγο η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου παρατήρησε.
Με στόχο την βελτίωση, είναι παραίτηση η ανάγκη τροποποίησης του υγειονομικού μοντέλου, κατά την κ. Μαστοράκο, οποία υπερασπίστηκε τη διασύνδεση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.
Ακόμη, πρότεινε την ανάπτυξη δικτύου οργανωμένων υπηρεσιών με ραντεβού, επείγοντα περιστατικά σε Πολυϊατρεία, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τη λειτουργία επιχειρησιακών κέντρων τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες περιοχές
Προϋπόθεση αποτελεί ο διαχωρισμός των ρόλων μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εισέρχονται στα νοσοκομεία μόνον όσοι έχουν παραπεμπτικά, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά.
Στην μεγάλη παρανόηση για το ελληνικό γενόσημο στάθηκε ο Πρόεδρος της CBL, Κλεομένης Μπάρλος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αποτελεί το δεύτερο εξαγωγικό κλάδο στην Ελλάδα που πέτυχε αύξηση 31% το 2018.
«Το 70% της παραγωγής μας εξάγεται στις ΗΠΑ. Εκεί δεν εισάγουν τα λάθος γενόσημα. Για να πουλήσετε γενόσημα στην Αμερική θα ελεγχθείτε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρλος.
Ο Μηχανικός Ιατρικής Πληροφορικής, PhD, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, τ. Πρόεδρος Δ.Σ & Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Αναστάσιος Τάγαρης, ανέλυσε τις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας (e-Health) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Επί του θέματος περιέγραψε εκσυγχρονισμένες λειτουργίες όπως η ταυτοποίηση για την παροχή υπηρεσιών υγείας με βάση το ΑΜΚΑ είτε μέσω του κινητού ή μέσω κάρτας.
Εκτιμάται ότι με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία μειώνονται κατά 5%, δηλαδή κατά 350 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Η Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Project Manager VIDAVO , Βιβή Κατσούλη, παρουσίασε το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Από το 2008, που υλοποιείται το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 46.600 εξετάσεις , εκ των οποίων το 15% βρέθηκε ότι θα πρέπει να ελέγχει πιο συστηματικά την υγεία του, ενώ το 1% βρισκόταν σε κίνδυνο.
Την ετοιμότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, σχολιάζοντας τα προβλήματα.
Αναφορικά με το Κέντρο Αποκατάστασης, που έχει δεχθεί μια δωρεά 2 εκατ ευρώ, τόνισε ότι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, καθώς λειτουργούν μόλις 7 από τα 25 κρεβάτια στο ΠΠΝΠ.
Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζουν και οι ΜΕΘ, καθώς από τα 750 κρεβάτια που υπάρχουν πανελλαδικά, τα 150 δεν χρησιμοποιούνται.
Σε ότι αφορά τις εφημερίες, ο κ. Μπονάνος σημείωσε ότι θα πρέπει καλυφθούν τα κενά των περιφερειακών νοσοκομείων, αντί να μετακινούνται οι γιατροί.
Στο παράδειγμα της Ηλείας, όπου εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού αναφέρθηκε η Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Εφετείου Πατρών Μαρία Κιούρτη, κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι το 40% του γυναικείου πληθυσμού δεν είχε συστηματική επαφή με υγειονομικές υπηρεσίες για είκοσι χρόνια.
Πηγή: thebest.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ