Παρά τη γκρίνια αρκετών ειδικών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, στην Ελλάδα γίνονται περισσότερα τεστ για τον κοροναϊό από πολλές άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον καθηγητή Σ. Τσιόδρα μέχρι τις 25 Μαρτίου είχαν γίνει 10.000 τεστ. Αυτό σημαίνει περίπου 1.000 τεστ ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Ο δείκτης αυτός φέρνει την Ελλάδα σε καλύτερη θέση από χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, ακόμη και οι ΗΠΑ!
Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, οι πρώτες χώρες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με περισσότερους από 12.700 εργαστηριακούς ελέγχους ανά 1 εκατ. και ακολουθούν η Νότιος Κορέα με 6.148, η Αυστραλία με 4.473, η Γερμανία με περίπου 2.000 και η Αυστρία με 1700.
Τα στοιχεία προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο www.ourworldindata.org ο οποίος συλλέγει δεδομένα από τις επίσημες πηγές σε κάθε χώρα. Τα δεδομένα για τις ΗΠΑ προέρχονται από εκτιμήσεις του προγράμματος COVID-Tracking Project.
Θυμίζουμε ότι αρκετοί επιστήμονες έχουν αμφισβητήσει την απόφαση της κυβέρνησης να περιορίσει τη διενέργεια των τεστ μόνο κυρίως στα σοβαρά περιστατικά και στους επαγγελματίες υγείας. Η ίδια κριτική έχει ασκηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.
Σήμερα, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή εξήγγειλε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ελέγχου στο Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ), το οποίο μπορεί να κάνει μέχρι 7.500 δείγματα την εβδομάδα. Σχετική πρόταση είχε παρουσιάσει χθες ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Ξανθός.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει προκηρύξει την πρόσληψη προσωπικού για τη δημιουργία 500 ομάδων, οι οποίες θα αναλάβουν τη διενέργεια κατ΄οίκον τεστ σε άτομα με ύποπτα κρούσματα για κοροναϊό. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του προγράμματος.
Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί δίκτυο εργαστηρίων πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα να αναλάβουν τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για τον νέο ιό.
Καθοριστικής σημασίας φυσικά είναι η διεθνής έγκριση και κυκλοφορία ειδικών, γρήγορων διαγνωστικών δοκιμών (rapid tests). Πρόσφατα, στις ΗΠΑ εγκρίθηκε τεστ που μπορεί να εξάγει αποτελέσματα εντός 45 λεπτών και στην Ιαπωνία δοκιμάζεται τεστ που υπόσχεται να μειώσει το χρόνο στα 10 λεπτά.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ