Αβέβαιος για το μέλλον τους εμφανίζεται ένας στους δύο Φαρμακοποιούς της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα του φαρμακευτικού ιστολογίου Pharma Team.
Μπορεί ερωτώμενοι αν θα ξεπεράσουν τα φαρμακεία, όπως τα γνωρίζουμε, την κρίση, εμφανίστηκαν μοιρασμένοι, με τους «αισιόδοξους», δηλαδή όσους εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση, παρά τις απώλειες, να έχουν ελάχιστο προβάδισμα, μόλις 0,87%, από τους απαισιόδοξους. Υπήρξε, βέβαια, και ένα ποσοστό της τάξεως του 1,25%, που πιστεύει πως τα φαρμακεία θα βγουν αλώβητα από την κρίση.
Βέβαια, οι Φαρμακοποιοί, μάλλον, κρατούν μικρό καλάθι για την επόμενη ημέρα.
Το 74,81% πιστεύει πως έρχονται και άλλες αλλαγές, αλλά και προβλήματα, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα αναδειχθεί πρώτο την Κυριακή.
Ελάχιστοι είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ό,τι ήταν να συμβεί έχει ήδη συμβεί, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 11% που εκτιμά πως θα έρθουν αλλαγές, αλλά θα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Για τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλαιπωρούν τώρα τον κλάδο, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, που διεξήχθη σε δείγμα 814 ατόμων, η μείωση του τζίρου αποτελεί το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Φαρμακεία της χώρας (62,11%).
Στη λίστα των προβλημάτων ακολουθεί η απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων (39,90%) και η δραματική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης (34,38%).
Ένας στους τέσσερις φαρμακοποιούς θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό εμπόδιο την εμμονή της Πολιτείας με τον κλάδο, ενώ ένα ποσοστό, μόλις 11,54% θεωρεί κύριο πρόβλημα την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.
Πάντως, σημαντικό κομμάτι των Φαρμακοποιών δεν ρίχνει τις ευθύνες για την κατάσταση του κλάδου στους Ευρωπαίους ή την Τρόικα. Πάνω από τους μισούς (52,48%) εκτιμούν ότι οι δυσμενείς αλλαγές των τελευταίων ετών ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων. Ποσοστό 21,67% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι αποφάσεις συναρτώνται με αλλαγές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιγράφοντας επιμέρους κάποιες πολιτικές εξ αυτών. Υπάρχει βέβαια και ένα 25,85% που θεωρεί πως έγιναν βάσει ενός οργανωμένου ευρωπαϊκού σχεδιασμού.
Εκλογές
Αναποφάσιστοι δηλώνουν οι περισσότεροι φαρμακοποιοί που συμμετείχαν στην έρευνα, σε ποσοστό 30,22%.
Ωστόσο, δίνουν οριακό προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ με 24,51% και την Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί κατά πόδας με 23,54%. Άλλο κόμμα από αυτά που προτάθηκαν στην έρευνα επιλέγει το 5,15% των φαρμακοποιών και ακολουθεί το Ποτάμι με 4,18%. Τη λίστα συμπληρώνουν ΑΝΕΛ με 4,04%, ΚΚΕ με 3,34%, ενώ υπάρχει και ένα 2,51% που επιλέγει ΧΑ. Ακόμα πιο πίσω, ΚΙΔΗΣΟ με 0,97%, ΠΑΣΟΚ με 0,84% και ΔΗΜΑΡ με 0,70%.
Σε ό,τι αφορά τις άμεσες συνέπειες των εκλογών, το 61,84% των φαρμακοποιών πιστεύει πως η διεξαγωγή των εκλογών θα επηρεάσει αρνητικά τις εργασίες τους λόγω μείωσης της κίνησης στην αγορά.
Ωστόσο, υπάρχει και ένα 35,13% που εκτιμά ότι η αγορά θα κινηθεί ανεπηρέαστα από τις εκλογές, ενώ μόνο το 3,03% πιστεύει πως θα αυξηθεί η αγοραστική κίνηση.
Μακροπρόθεσμα, βέβαια, η πλειοψηφία των φαρμακοποιών (77,33%), ανεξάρτητα με το κόμμα που ψηφίζουν και το αποτέλεσμα, συνδέουν την επαναφορά σε τροχιά ανάκαμψης με τις επιλογές των πολιτών σε αυτές τις εκλογές. Ωστόσο, 22,67% των ερωτηθέντων
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ