Νέα δεδομένα σχετικά με το φάρμακο remdesivir της Gilead, που κυκλοφόρησαν κατά λάθος, δείχνουν ότι το φάρμακο δεν προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με COVID-19. Η εταιρεία πάντως εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν ελπίδες για τους ασθενείς, που λαμβάνουν νωρίς το φάρμακο.
Μία περίληψη των αποτελεσμάτων της μελέτης που έγινε στην Κίνα δημοσιεύτηκε κατά λάθος στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εντοπίστηκε από τους συντάκτες της STAT. Στη συνέχεια, η σχετική δημοσίευση αποσύρθηκε, αλλά πλέον τα αρνητικά νέα είχαν διαρρεύσει. Η επίμαχη δημοσίευση φαίνεται στην παρακείμενη εικόνα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΠΟΥ Tarik Jasarevic παραδέχθηκε ότι «ένα σχέδιο της μελέτης δόθηκε από τους ερευνητές στον ΠΟΥ και δημοσιεύτηκε από λάθος». Πρόσθεσε ότι η μελέτη αξιολογείται από ειδικούς επιστήμονες και η τελική έκδοση θα σχολιαστεί από τον ΠΟΥ και θα δημοσιευτεί. Η STAT επικοινώνησε με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, αλλά δεν έλαβε άμεση απάντηση.
Η εκπρόσωπος της Gilead, Amy Flood, δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει ότι «η ανάρτηση περιλάμβανε ακατάλληλο χαρακτηρισμό της μελέτης». Ακόμη, είπε ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ουσιαστικά στατιστικά συμπεράσματα, επειδή η μελέτη σταμάτησε νωρίς γιατί είχε πολύ λίγους ασθενείς. Πάντως, πρόσθεσε ότι «οι τάσεις πίσω από τα δεδομένα υποδηλώνουν πιθανό όφελος για το remdesivir, ιδιαίτερα μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία νωρίς».
Πολλές μελέτες διεξάγονται σήμερα για το remdesivir και είναι πιθανό να έχουμε διαφορετική εξέλιξη. Πριν από λίγες ημέρες, έγιναν γνωστά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα από μια άλλη μελέτη που διεξάγεται από τη Gilead σε βαριά ασθενείς με Covid-19. Ωστόσο, και από αυτή η μελέτη είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, επειδή δεν υπάρχει σύγκριση με ομάδα ελέγχου, δηλαδή με ασθενείς να λαμβάνουν μόνο τυπική θεραπεία.
Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες, που βρίσκονται σε εξέλιξη με ομάδα ελέγχου, που διεξάγει η Gilead σε ασθενείς με μέτριας βαρύτητας λοίμωξη. Επίσης, το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ διεξάγει μια μελέτη που συγκρίνει το remdesivir με εικονικό φάρμακο. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες μελέτες για το φάρμακο σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την περίληψη της μελέτης στην Κίνα, το remdesivir «δεν συσχετίστηκε με κλινική βελτίωση». Μετά από ένα μήνα θεραπείας, το 13,9% των ασθενών που έλαβαν remdesivir είχαν πεθάνει σε σύγκριση με το 12,8% των ασθενών στο σκέλος ελέγχου με εικονικό φάρμακο. Η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
«Σε αυτή τη μελέτη σε ενήλικες ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 που τερματίστηκε πρόωρα, το remdesivir δεν συσχετίστηκε με κλινικά ή ιολογικά οφέλη», αναφέρει η περίληψη. Η μελέτη τερματίστηκε πρόωρα επειδή ήταν δύσκολο να εγγραφούν ασθενείς στην Κίνα, όπου ο αριθμός των περιπτώσεων Covid-19 μειώθηκε δραστικά.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ