Τα φάρμακα για την αρτητριακή υπέρταση δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία για μόλυνση από τον νέο κοροναιό SARS-COV-2 ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια. Πρόκειται για θετικά νέα που αφορούν εκατομμύρια ασθενείς που λαμβάνουν την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε τρεις μελέτες, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν χθες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας είναι θετικά τα νέα για δυο κατηγορίες των φαρμάκων αναστολέων του ενζύμου αγγειοτενσίνη, όπως η ραμιπρίλη και η λιαινοπρίλη κι όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ουσία και όχι η εμπορική τελειώνει στο τελικό συνδετικό πρίλη. Και των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης τα γνωστά στους ιατρικούς κύκλους ως ARMS που περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαλσαρτάνη και η λοσαρτάνη και φάρμακα που η φαρμακευτική τους ουσία τελειώνει σε σαρτάνη. Τα φάρμακα αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους χορηγούνται για νεφροπροστασία.
Τα εν λόγω φάρμακα είχαν συζητηθεί και προ καιρού καθώς υπήρχε θεωρητική ανησυχία κατόπιν δοκιμών σε πειραματόζωα ότι ενδέχεται να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ACE2, η οποία αποτελεί «τη πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός όταν επιτίθεται στα κύτταρα για να τα προσβάλλει» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.
Τότε είχε απασχολήσει το ενδεχόμενο κινδύνου καθώς οι άνθρωποι με υπέρταση ανήκουν στις ομάδες κινδύνου και το ενδεχόμενο με τη λήψη των εν λόγω φαρμάκων πιθανότητα να κινδυνεύουν περισσότερο, λόγω αυξημένης ευαισθησίας στη νόσο. Ωστόσο, «ήταν γνωστό πως περισσότερα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης στον οργανισμό θα μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή από τον ιό, μία κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που λέγανε οι επιστήμονες ότι είναι σίγουρα θετικό» επεσήμανε ο καθηγητής.
Κατόπιν ερευνών οι επιστήμονες κατέληξαν ότι «δεν υπήρχε διαφορά στην πιθανότητα νόσου στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα σε σχέση με αυτούς που δεν τα λάμβαναν». Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από 3 μελέτες, όπως προαναφέρθηκε, μe τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ατόμων από διαφορετικούς πληθυσμούς, «όπως η Ιταλία, η Ασία, οι ΗΠΑ, άλλες περιοχές της Ευρώπης και άλλες περιοχές της Β. Αμερικής πλην της Ν. Υόρκης στην οποία επικεντρώθηκε η μία μελέτη» σημείωσε ο καθηγητής.
Επομένως, επιβεβαίωσαν αυτά τα στοιχεία ότι έπρεπε να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που λόγω της καραντίνας φέρονται να αυξήθηκαν περιστατικά αρτηριακής υπέρτασης, εξαιτίας τόσο της ψυχικής κατάστασης λόγω του στρες ή της λιγότερης φυσικής άσκησης, ακόμη και των διαφορετικών διατροφικών συνηθειών.
Αξιομνημόνευτη είναι η μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 9.000 ασθενείς από 169 νοσοκομεία σε 11 χώρες, συνέδεσε τη χρήση των υπερτασικών με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώνεται, όμως, από τις άλλες δυο.
Άξιο λόγου είναι ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα σχετίζονται με πλεονέκτημα επιβίωσης σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα που τα έπαιρναν ούτως ή αλλιώς και γι’ αυτό ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «άρα σύμφωνα με τους ερευνητές αν κάποιος παίρνει αυτά τα φάρμακα, όπως και κάποια άλλα φάρμακα που παίρνουμε για υψηλά επίπεδα λιπιδίων του ορού, τις στατίνες, θα πρέπει να τις συνεχίσει».
Επίσης, διερευνήθηκε το εάν ο ισχυρός παράγοντας κινδύνου ήταν η ίδια η νόσος του καρδιαγγειακού ή τα συνοδά φάρμακα που χρησιμοποιούσαν γενικά οι καρδιοπαθείς. «Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία μετά από τις μελέτες ότι η νόσος επηρεάζει σοβαρά το καρδιαγγειακό σύστημα. Για να καταλάβετε την αξία των μελετών να σας πω ότι περίπου το 50% των ενηλίκων ατόμων στις ΗΠΑ, δηλαδή 108 εκατ. άνθρωποι έχουν υπέρταση» επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.
Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν 8 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 2.620, το 55,4% είναι άνδρες. Από το σύνολο:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ