Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου σήμερα και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) εφιστά την προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο ο κλάδος της ογκολογίας, όσο και οι ασθενείς στην πρόσβαση στη θεραπεία τους.
Σύμφωνα με το Διευθυντή της Α’ Ογκολογικής Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» και Αντιπρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας Αλέξανδρο Αρδαβάνη «το σύστημα υγείας της χώρας μας δείχνει να καταρρέει». Αιτίες, μεταξύ άλλων, οι επιδεινούμενες υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση.
Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερα δημόσια ογκολογικά νοσοκομεία (τρία στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη) και ογκολογικά τμήματα σε όλα τα Πανεπιστημιακά νοσοκομεία. Αλλά, η κατανομή παραμένει προβληματική λόγω εμποδίων στις υποδομές και τη στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό.
Ειδικότερα, αγκάθια αποτελούν η ρευστότητα στην πρόσβαση στα νέα φάρμακα μοριακής στόχευσης και σε καινοτόμες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους, αλλά και τρόπος επιβολής της χρήσης των γενοσήμων, που δημιούργησε καχυποψία στους πολίτες.
Κυρίως, όμως, οι περιορισμοί στη συνταγογράφηση, αλλά και η δυσκολία στην εκτέλεση των συνταγών εντείνουν την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών. Σύμφωνα με τον κ. Αρδαβάνη, οι ογκολογικοί ασθενείς σχηματίζουν ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ή αναγκάζονται να μεταβαίνουν από νοσοκομείου σε νοσοκομείο σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν τη θεραπεία τους. Την ίδια ώρα, αισχρή χαρακτηρίζεται η πολιτική χορήγησης οπιοειδών, που εντείνει την ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ δραματική είναι η υστέρηση του Ψυχοκοινωνικού τομέα.
Παράλληλα, η ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία ταυτίζεται με πολύμηνες αναμονές, που για κάποιους ογκολογικούς ασθενείς αποτελεί απώλεια πολύτιμου χρόνου στη μάχη κατά του καρκίνου.
Σύμφωνα με το Συντ. Δ/ντη του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και προέδρου της Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γ. Πισσάκα, σχεδόν οι μισοί από τους ογκολογικούς ασθενείς μπορούν να ιαθούν. Ωστόσο, για ένα σημαντικό κομμάτι της θεραπείας τους, ανεπαρκής είναι ο αριθμός των διαθέσιμων μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.
«Η ακτινοθεραπεία στον πόλεμο κατά του καρκίνου δεν είναι στο σύνολό της μία ακριβή θεραπεία. Όμως στην Ελλάδα του 2015 εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο με πλήρη αδιαφορία και απαξίωση», αναφέρει ο κ. Πισσάκας. «Με βάση τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει περίπου 60 μηχανήματα και όμως έχει 37 από τα οποία μόνο 24 είναι στον δημόσιο τομέα. Αυτό κάνει και εξαιρετικά σαφές γιατί οι λίστες αναμονής φτάνουν έως και τους 4 μήνες», προσθέτει.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, ο Δ/ντής Κλινικής Μαστού και Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας Χ.Τ. στο Νοσ. « Ο Άγιος Σάββας» και πρόεδρος της ΕΑΕ, Ε. Φιλόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σημειώνει πως «ο καρκίνος δεν μόνο ιατρικό πρόβλημα, αλλά σε μεγάλο ποσοστό οφείλεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και όχι στα χαλασμένα μας γονίδια».
Με σύνθημα: “ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ”, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία πραγματοποιεί μία σειρά εκδηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας με στόχο την ενημέρωση και συστράτευση όλων.
Σήμερα περισσότεροι από 8,2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο, εκ των οποίων τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ατόμων ηλικίας μεταξύ 30 και 69 ετών.
Στην Ευρώπη το 2012 διαγνώστηκαν 3,45 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνων
(χωρίς τους καρκίνους δέρματος) και έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 1,75 εκ. ασθενείς. Ο καρκίνος του μαστού ( 464.000), ο καρκίνος του παχέος εντέρου( 447.000), του προστάτη (417.000) και των πνευμόνων (410.000) ήταν οι συχνότερες μορφές καρκίνων και αντιπροσωπεύουν τους μισούς από τους καρκίνους που εμφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Οι συχνότεροι θάνατοι είναι από καρκίνους του πνεύμονα ( 353.000), παχ. εντέρου (215.000), μαστού (131.000) και στομάχου (107.000) .
Στις χώρες της Ε.Ε διαγνώστηκαν περίπου 2,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου και 1,26 εκ θάνατοι.
Στη χώρα μας, περίπου 40 χιλιάδες νέα περιστατικά καταγράφονται ετησίως, ενώ στην Ευρώπη των 28 η Ελλάδα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο πνεύμονα (25%) και λιγότερους θανάτους από καρκίνο παχέως εντέρου, προστάτη και μαστού. Ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων σε άτομα άνω των 65 ετών.
«Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οργανωμένα προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης για όλους τους συμπολίτες μας και να στηριχθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων της κοινωνίας των πολιτών. Παράδειγμα το μεγάλο έργο που πραγματοποιεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία τα τελευταία 10 χρόνια για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, έχοντας πραγματοποιήσει δωρεάν μαστογραφικούς ελέγχους σε περισσότερες από 56.000 γυναίκες, τις περισσότερες με τις κινητές μονάδες της που έχουν επισκεφθεί 210 περιοχές σ΄ όλη τη χώρα. Με βάση τα στοιχεία τις τελευταίας 5ετίας 600 περιπτώσεις είχαν ύποπτα ευρήματα που έχρηζαν πρόσθετου ελέγχου και βιοψίας» επεσήμανε ο κ. Φιλόπουλος.
Στις νέες θεραπείες αναφέρθηκε ο Δ/ντής Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας Ε.Ο.Π.Ε και Δ/ντης της Β’ Ογκολογικής- Παθολογικής Κλινικής του « Άγ. Σάββας»Ο, Χρ. Πανόπουλος. «Οι νέες αποτελεσματικές θεραπείες έχουν υψηλό κόστος, το οποίο συνεχώς αυξάνεται λόγω και της αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου διεθνώς, που όπως υπολογίζεται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας θα φθάσουν τα 3.200.000 στην Ε.Ε. το 2030. Το κόστος αυτό μπορεί να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομίες των κρατών. Μπορούμε, όμως, να αξιολογήσουμε το κόστος της ανθρώπινης ζωής; Προκειμένου επομένως να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο καρκίνος θα πρέπει να δώσουμε κατ’ αρχήν ιδιαίτερο βάρος στην πρόληψη, στην έρευνα και στην λελογισμένη χρήση0 των νέων θεραπειών, ώστε να περιορίζεται η σπατάλη και η άσκοπη κατανάλωση. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει πρόσβαση στις πανάκριβες αυτές θεραπείες, φυσικά με την επιβαλλόμενη αυστηρή αιτιολόγησή τους», σημείωσε.
«Η ανακούφιση από τον πόνο και η παρηγορητική φροντίδα αποτελεί αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗΣΥΑ), Α. Βαδαλούκα και προσέθεσε πως η «4η Φεβρουαρίου μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία και τους κρατικούς φορείς για τη θεσμοθέτηση όλων των αναγκαίων δομών που θα προσφέρουν στον Έλληνα ασθενή ποιότητα ζωής και αξιοπρέπεια στο θάνατο».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ