Πυρά εξαπολύει ο πρώην υπουργός Υγείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι δεν στηρίζει το σχέδιο του ΠΟΥ για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα και εμβόλια κατά του νέου κοροναϊού σε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.
Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ την κατηγορεί ότι δεν έχει σπεύσει να υπογράψει το «ψήφισμα Κόστα Ρίκα» που συζητήθηκε στη ΓΣ του ΠΟΥ και προέβλεπε τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα υπό τον ΠΟΥ, το οποίο θα εξαγοράσει τις πατέντες και θα τις διαθέσει δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο (κράτη, ινστιτούτα, εταιρείες κ.λ.π).
Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στις νέες ανάγκες για τη «θωράκιση» των δημόσιων συστημάτων υγείας όλων των χωρών και στην επανεξέταση του διεθνούς πλαισίου για την έρευνα, ανάπτυξη και διάθεση νέων φαρμάκων, εμβολίων ή ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων.
Άξονας του επιχειρήματος είναι η παραδοχή ότι η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της πανδημίας με καθολικό, ισότιμο και άρα δημοκρατικό τρόπο, για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός του πληθυσμού από «ένα αποτελεσματικό φάρμακο, εμβόλιο ή διαγνωστικό τεστ εξαιτίας της υψηλής τιμής του ή της επιχειρηματικής- εμπορικής στρατηγικής μιας εταιρείας που αξιοποιεί τις ισχύουσες ρυθμίσεις για την πνευματική ιδιοκτησία και τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης ευρεσιτεχνιών (πατέντες)».
Συμμετοχή
Σχετικά με το ψήφισμα ο κ. Ξανθός αναφέρει ότι η τελική συμβιβαστική πρόταση που παρουσίασε ο ΠΟΥ στις 29 Μαΐου προβλέπει εθελοντική συμμετοχή των χωρών και των εταιρειών στο «εργαλείο πρόσβασης» και είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών και των αναγκών. Μάλιστα, υπήρξε σοβαρή υπαναχώρηση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για τη στήριξη της καθώς και την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Πορτογαλία) συνυπογράφουν το σχέδιο, παρότι η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της υποστήριξαν το αρχικό ψήφισμα στη ΓΣ του ΠΟΥ.
Ωστόσο, ο κ. Ξανθός ισχυρίζεται ότι «το προτεινόμενο σχέδιο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για τη χώρα μας και την ευχερή πρόσβαση των πολιτών στα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέσα, ενώ ταυτόχρονα, αποτελεί μια πολύ σημαντική κίνηση παγκόσμιας αλληλεγγύης και αμφισβήτησης των διεθνών ισορροπιών στη φαρμακευτική αγορά».
Για την αποφυγή υγειονομικών ανισοτήτων, η Ελλάδα όπως και στο πρόσφατο παρελθόν θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες διακρατικών συνεργασιών για την εγγυημένη και οικονομικά βιώσιμη πρόσβαση των ευρωπαϊκών χωρών του ευρωπαϊκού νότου και των ασθενών τους στη φαρμακευτική καινοτομία (“Συμμαχία της Βαλέτα”), σύμφωνα με τον πρώην υπουργό.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός ρωτά τον υπουργό «γιατί η χώρα μας, παρά τη στήριξη που παρείχε στο αρχικό ψήφισμα της ΓΣ του ΠΟΥ, δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που συνυπογράφουν το τελικό σχέδιο για την πρόσβαση στα φάρμακα-εμβόλια – τεχνολογίες υγείας που αφορούν τη λοίμωξη covid-19 ;».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ