Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην προμήθεια έως 400 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τη νόσο COVID-19, χωρίς κέρδος. Κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Inclusive Vaccines Alliance (IVA), (Ανοιχτή Συμμαχία για το Εμβόλιο) με επικεφαλής τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία εκτιμάται ότι τα εμβόλια θα παραδοθούν πριν τα τέλη του 2020.
Στόχος είναι η επίσπευση της προμήθειας του εμβολίου και η προμήθεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως διαβεβαιώνει η IVA για ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες ανά την Ευρώπη.
Για τον σκοπό αυτό η AstraZeneca δημιουργεί ταυτόχρονα μια σειρά αλυσίδων εφοδιασμού σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να επεκταθεί η παραγωγική της ικανότητα και η δυνατότητα συνεργασιών με άλλες εταιρείες. Επιδίωξή της είναι να εκπληρώσει την υπόσχεσή της πως θα υποστηρίξει την πρόσβαση στο εμβόλιο χωρίς κέρδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Στο στόχο για πρόσβαση των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο εμβόλιο αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Pascal Soriot, επισημαίνοντας ότι«με την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού της εταιρείας, που πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή σύντομα, ελπίζουμε να καταστήσουμε το εμβόλιο διαθέσιμο σε ευρεία βάση και ταχύτατα».
Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία έχει συνάψει ανάλογες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Συνασπισμό για τις Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας [Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)] και τη Συμμαχία Εμβολίων Gavi [Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (Global Alliance for Vaccines and Immunisation)] για 700 εκατομμύρια δόσεις.
Ακόμη, η ίδια συμφώνησε με το Serum Institute of India για την παραχώρηση άδειας για την προμήθεια επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου δόσεων, κυρίως σε χώρες που χαρακτηρίζονται από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η συνολική παραγωγική δυνατότητα ισοδυναμεί προς το παρόν με δύο δισεκατομμύρια δόσεις.
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την έναρξη της κλινικής δοκιμής Φάσης ΙΙ/ΙΙΙ για το AZD1222 στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπου 10.000 ενήλικες εθελοντές. Άλλες δοκιμές τελευταίου σταδίου θα αρχίσουν σε αρκετές χώρες.
Το εν λόγω εμβόλιο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Oxford Vaccine Group, αξιοποιώντας έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπαντζή. Πρόκειται για μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπαντζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό, παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη – ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 αν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό.
Επίσης, εντείνονται οι παγκόσμιες ερευνητικές προσπάθειες της AstraZeneca με σκοπό την ανακάλυψη αντισωμάτων που εξουδετερώνουν τον SARS-COV-2 και η διενέργεια κλινικών δοκιμών μέσα στους επόμενους τρεις έως πέντε μήνες, ενώ δοκιμάζονται νέα αλλά και υφιστάμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ