Την οδύσσεια της αποκατάστασης μετά από 17 ημέρες εντατικής θεραπείας ενός Έλληνα ασθενή με COVID-19, όπως αυτή μεταφέρθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ, δημοσίευσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.
Ο εν λόγω ασθενής εισήχθη στη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Θωρακικών Νοσημάτων «Σωτηρία», χάρη στη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών, κ.κ. Αλέξανδρου Κοκολιού και Δημήτριου Κοντού και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα εντατικής αποκατάστασης, ο ασθενής ανέκτησε αρκετή από τη ζωτικότητά του και έλαβε εξιτήριο μετά από 31 ημέρες νοσηλείας , τις 17 σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τον ΠΟΗ αρκετοί ασθενείς είναι μετά την μάχη αδύναμοι και εξαρτημένοι «από βοηθήματα βάδισης και τη βοήθεια άλλων ατόμων για την επιτέλεση βασικών λειτουργιών όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο και το περπάτημα».
Σημειώνεται ότι αρκετοί έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ και χρειάζονται εντατική αποκατάσταση για να επιστρέψουν στις προηγούμενες δραστηριότητές τους και για να μειώσουν μία πιθανή μακροχρόνια αναπηρία, όπως συνέβη και με τον συγκεκριμένο ασθενή.
«Όσο νωρίτερα αρχίσει η αποκατάσταση, τόσο λιγότερες είναι οι επιπτώσεις της παρατεταμένης παραμονής στο κρεβάτι και τόσο πιο γρήγορα οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να περπατούν και να ανακτούν την ανεξαρτησία τους», εξηγεί ο κ. Κοκολιός.
Σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο ασθενής δέχθηκε ιδιαίτερη φροντίδα σε επίπεδο νοσηλείας από το προσωπικό, το οποίο φρόντισε να έχει επικοινωνία με τους συγγενείς του, γι αυτό και εξέφρασε θερμές ευχαριστίες.
Σε ότι αφορά τις συνεδρίες αποκατάστασης διαρκούσαν περισσότερο από 40 λεπτά και απαιτούσαν τη βοήθεια δυο θεραπευτών για να μπορέσει να κάθεται και να μετακινείται σε μια καρέκλα δίπλα στο κρεβάτι του.
Στη συνέχεια άρχισε να κάνει βήματα με τη βοήθεια περπατήρα και φορητού οξυγόνου. Οι φυσιοθεραπευτές τον δίδαξαν αναπνευστικές ασκήσεις και «χρησιμοποίησαν μια συσκευή απεικονιστικού σπιρομέτρου για να βοηθήσουν τη βελτίωση της πνευμονικής του λειτουργίας».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ακόμη και στο σπίτι τα άτομα που αναρρώνουν από COVID-19 μπορεί να υποφέρουν από ακραία αδυναμία, κόπωση και δύσπνοια και να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους διάθεση, την προσοχή και τη μνήμη τους γεγονότα που απαιτούν περαιτέρω αποκατάσταση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε τον Οδηγό με τον τίτλο Αυτοδιαχείριση Αποκατάστασης μετά από ασθένεια που σχετίζεται με το COVID19, ο οποίος περιγράφει λεπτομερώς τι να περιμένει ο ασθενής και συμβουλεύει για συγκεκριμένες ασκήσεις και δραστηριότητες που πρέπει να ακολουθήσει για την υποστήριξη της ανάρρωσής του, όταν εξέλθει από το νοσοκομείο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ