Την αγωνία των κλινικών και εργαστηριακών γιατρών που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον προβληματισμό των νέων μελών του. «Δεκάδες χιλιάδες γιατροί και ανάμεσα τους οι περισσότεροι νέοι, καθημερινά στα ιδιωτικά τους ιατρεία εξυπηρετούν ασθενείς με ελλιπή ασφαλιστική κάλυψη, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά μια ανύπαρκτη Π.Φ.Υ υπό την δαμόκλειο σπάθη των clawback, rebate, πλαφόν, αναγκαστικών εισφορών στις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες κλπ.», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ΙΣΘ αντιπαραβάλλει σε αυτή την εικόνα την προβληματική αποζημίωση των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, εξηγώντας ότι ιδιαίτερα οι νέοι επαγγελματίες των οποίων η καθημερινότητα δυσκολεύει σταθερά, «οδηγεί σε δυο δυσάρεστες προοπτικές, ή την μετανάστευση ή την απασχόληση με αναξιοπρεπείς μισθούς στις επιχειρηματικές αλυσίδες των πολυκαταστημάτων υγείας».
Ο Σύλλογος κάνει λόγο για οξέα προβλήματα στην άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής στη χώρα, τα οποία «προέρχονται από την απορύθμιση του καθεστώτος άσκησης με την κατάργηση του ΠΔ 84/2001, την παθογένεια του ΕΟΠΥΥ και την διαχρονική αναξιοπιστία του» και ζητά την συμπερίληψη των ατομικών εργαστηρίων και ιατρείων στους σχεδιασμούς του ΥΥΚΑ.
Υπενθυμίζεται πως ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα της Βουλής είχε επισημάνει το συμπληρωματικό ρόλο της ιδιωτικής υγείας, καλύπτοντας ανάγκες που δεν μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ το ίδιο έγκαιρα και επαρκώς, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνεται «με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ