Έτοιμο προς διαβούλευση είναι το μνημόνιο συνεργασίας με τη Φαρμακοβιομηχανία και θα δοθεί για υπογραφή στους εμπλεκομένους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη στο 11th Health & Pharma Conference. Κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου έγιναν σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με τον κλάδο του φαρμάκου.
Το μνημόνιο συνεργασίας Πολιτείας και Φαρμακοβιομηχανίας που κομίζει τη σταθερότητα και τη προβλεψιμότητα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας. «Ξεκαθαρίζουμε κανόνες παιχνιδιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης , σημειώνοντας ότι το μνημόνιο θα δώσει την πολυπόθητη δυνατότητα προγραμματισμού στον κλάδο.
Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε ότι «το clawback ξεπέρασε τα 800 εκ ευρώ και συνεχίζει την ανοδική πορεία». Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι μέσω διαθρωτικών προγραμμάτων σε μείζονες θεραπευτικές κατηγορίες και τον ξεχωριστό προϋπολογισμό για δαπάνη εμβολίων και διαρθρωτικά μέτρα θα συγκρατηθεί το clawback και τo 2020 θα έχουμε μείωση. Δυσκολίες υφίσταντο λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα στα νοσοκομεία, ενώ έχει αυξηθεί όμως η δαπάνη σε επίπεδο κοινότητα. «Θα εξεταστεί η διασφάλιση ποσού από κονδύλια πρόνοιας για τους ανασφάλιστους» πρόσθεσε.
Σε ότι αφορά τα ανακοινωθέντα μέτρα για τον χώρο του φαρμάκου δεν θα έχουν στατικό χαρακτήρα, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, υποσχόμενος ότι θα ακολουθήσει δέσμη μέτρων, αρχής γενομένης με το θέμα των γενοσήμων.
Η καταπολέμηση παραβατικής συμπεριφοράς στον χώρο του φαρμάκου είναι υψίστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, υποστήριξε ο υφυπουργός και τόνισε ότι με την αξιοποίηση εργαλείων και χρήση δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησησς για να υπάρχουν κυρώσεις σε παραβάτες.
Ο κ. Κώστας Αθανασάκης, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας υποστήριξε σχετικά με μελέτη που εκπονήθηκε για την φαρμακευτική πολιτική και την κατανάλωση φαρμάκων ότι« με βάση συγκρίσιμα διεθνή στοιχεία στην πραγματικότητα δεν καταναλώνουμε πολλά σε όρους κουτιών». Σημειωτέο είναι, σύμφωνα με τονκ. Αθανασάκη ότι «παίρνουμε πολλά αντιβιοτικά, δηλαδή 25% της υπέρβασης αφορά αντιβιοτικά χωρίς συνταγή» για αυτό θα πρέπει να υπάρξει νοικοκύρεμα σε ότι αφορά τα αντιβιοτικά και τα φάρμακα για τα νοσήματα αίματος .
Στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού «η πολιτική φαρμάκου πρέπει να είναι δομημένη γύρω από πρωτόκολλά είναι Α και Ω για μια λειτουργική αγορά, να συνδεθούν με τιμές εργαστηρίων». Ο ίδιος έθεσε το θέμα της διείσδυσης των γενοσήμων δίνοντας κίνητρα και στους χρήστες.
Ο κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) & Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Pfizer Hellas υποστήριξε ότι «προφανώς τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί έχουν κάποια στοιχεία», ενώ «αναγνωρίζεται ο αναπτυξιακός ρόλος του φαρμάκου». Θετικό βήμα κρίνεται καθώς θέτει ως επίκεντρο τους ασθενείς και ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. «Πλέον δεν μιλάμε για το φάρμακο σαν κόστος αλλά σαν αξία της κοινωνίας».
Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε ένα τριετές χρονοδιάγραμμα στην κατεύθυνση της εξάλειψης του clawback ή έστω σημαντικής μείωσης, ενώ εξέφρασε επιφύλαξη για την μείωση clawwback στα γενόσημα λόγω διαθρωτικών ανισορροπιών.
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Αντιπρόεδρος, Elpen σχετικά με τα ανακοινωθέντα μέτρα ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα του χρόνου υλοποίησης και τους ανασφάλιστους καθώς και αιτήθηκε την αξιοποίηση μεσοπρόθεσμων εργαλείων.
Ο ίδιος στάθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων, χαρακτηρίζοντάς το «το καλύτερο αναπτυξιακό μέτρο στην εθνική οικονομία» και υποστήριξε ότι εάν δοθούν 150 εκ. ευρώ σε αναπτυξιακές επενδύσεις στο πλαίσιο του clawback, το κράτος θα έχει επιστροφή των επενδύσεων σε τρία χρόνια και επιπρόσθετα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κωστάρας, Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδας ανακοίνωσε ότι η IQVIA θα δημιουργήσει στην Ελλάδα δυο hubs, ένα για τη τεχνολογία και ένα για Health Economics και θα προχωρήσει σε προσλήψεις 20 ατόμων, ήδη έχουν προσληφθεί πέντε, φέροντας εισόδημα στην χώρα.
Για τα μέτρα, ο κ. Κωστάρα δήλωσε ότι «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, η χώρα έχει μπει σε νέες γραμμές και βελτιώνεται η αξιοπιστία του κράτους έναντι στην φαρμακοβιομηχανία ως αξιόπιστο εταίρος για να υπάρχει προβλεψιμότητα». Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωστάρας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ποσοτικοποίηση αυτών μέτρων και «να μετράμε αποτελεσματικότητα μέτρων» και να ληφθεί υπόψη σύμφωνα με τον κ. Κωστάρα, ότι η παγκόσμια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης έρχεται από καινοτομία από τα αυτοάνοσα νοσήματα και την ογκολογία. Τονίζοντας ότι τον κλάδο απασχολεί πέρα του ποσού του clawback και το πότε θα έρθει, ο κ Κωστάρας ισχυρίστηκε ότι είναι ανάγκη η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για να μελετήσουν τις αιτίες και να σχεδιαστεί ένα πλάνο για την πρόβλεψη αυτού το επόμενο διάστημα.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ