Αισιοδοξία αποπνεέι προκαταρκτική μελέτη φαρμάκου που περιέχει αντιϊκή πρωτεΐνη και δείχνει να βάζει «φρένο» στον αριθμό ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής, διπλά τυφλής, σε 101 εθελοντές, σε 9 νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη νέα θεραπευτική προσέγγιση για την Covid-19 συνοψίζουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Πρόκειται για θεραπεία της βρετανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Synairgen, αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό και δεν έχουν δοθεί όλα τα αποτελέσματα στην δημοσιότητα. Ωστόσοσ, εκτιμάται ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης των στοιχείων, θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία των λοιμώξεων από κοροναϊούς και θα αλλάξει την έκβαση του νοσήματος.
Συγκεκριμένα, η αντιϊκή πρωτεΐνη, ιντερφερόνη βήτα-1α εμπεριέχεται στο εισπνεόμενο φάρμακο SNG001. Σημειώνεται ότι η IFN-β παράγεται στους πνεύμονες κατά τη διάρκεια ιογενών πνευμονικών λοιμώξεων, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κάποιες χρόνιες ασθένειες έχουν ανεπάρκεια της παραγωγής της ιντερφερόνης-β.
Άξιο λόγου είναι ότι πολλοί ιοί αναστέλλουν την ιντερφερόνη-β ως ώστε να ξεφύγουν από την επιτήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι τώρα έχει διαπιστωθεί ότι η προσθήκη ιντερφερόνης -β in vitro προστατεύει τα πνευμονικά κύτταρα από ιογενείς λοιμώξεις καθώς από τους κοροναϊούς MERS και SARS.
Το ίδιο φάρμακο μελετάται σε κλινικές δοκιμές Φάσης II για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Σχετικά με τη δράση του κατά του SARS-COV-2, η πρωτεΐνη ουσιαστικά χορηγείται κατευθείαν στους πνεύμονες, γιατί οι ασθενείς με Covid-19 την εισπνέουν χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή με την πρωτεΐνη, για να προκαλέσει μια έντονη απόκριση του ανοσοποιητικού.
Στην προκαταρκτική μελέτη οι μισοί από τους συμμετέχοντες έλαβαν το φάρμακο, οι άλλοι μισοί έλαβαν αυτό που είναι γνωστό ως εικονικό φάρμακο – μια ανενεργή ουσία.
Η θεραπεία μείωσε κατά 79% την πιθανότητα των ασθενών με Covid-19 που απαιτούσαν νοσηλεία στο νοσοκομείο να εμφανίσουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να απαιτεί μεταφορά στην ΜΕΘ και διασωλήνωση.
Κατά την ανακοίνωση της εταιρείας, οι ασθενείς είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακάμψουν σε σημείο που να μην επηρεάζονται οι καθημερινές τους δραστηριότητες, ενώ ανέφερε ότι η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης «πολύ σημαντική» μείωση στην δύσπνοια μεταξύ των ασθενών που έλαβαν τη θεραπεία.
Ο μέσος χρόνος νοσηλείας μειώθηκε κατά ένα τρίτο, από κατά μέσο όρο εννέα ημέρες σε έξι ημέρες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ