Τη Δευτέρα, ξεκίνησε τη λειτουργία του το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας, δυναμικότητας 310 κλινών, από τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αναπτυχθεί οι 186. Μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι διαθέτει σύγχρονη, μονάδα εντατικής θεραπείας, η οποία πάντως δεν λειτουργεί ακόμη, καθώς εκκρεμεί η πρόσληψη γιατρών.
Η ανέγερση του νοσοκομείου πέρασε από σαράντα κύματα. Ξεκίνησε το μακρινό 2002 με την ανεύρεση του οικοπέδου ενώ τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν το 2013 για να κολλήσουν ένα χρόνο αργότερα λόγω έλλειψης πόρων. Το έργο ξεμπλοκαρίστηκε μετά από παρέμβαση του τότε περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο.
Η ανέγερση του νοσοκομείου ολοκληρώθηκε το 2017, αλλά παρουσιάστηκαν νέα προβλήματα. Όπως έχει ήδη συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, δεν είχαν προχωρήσει τα συνοδευτικά έργα (ύδρευσης, αποχέτευσης, πρόσβαση κλπ) και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά στο χώρο βρέθηκαν και αρχαία.
Τους τελευταίους μήνες, ξεπεράστηκαν επιτέλους όλα τα εμπόδια, ολοκληρώθηκαν τα συνοδευτικά έργα, προχώρησε γρήγορα και η αναγκαία εκπαίδευση του προσωπικού, προσλήφθηκαν επιπλέον περίπου 90 επικουρικοί και το νέο νοσοκομείο άνοιξε τις πύλες του τη Δευτέρα. Η έναρξη λειτουργίας έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη μηχανήματα, άνθρωποι και διαδικασίες και να διασφαλιστεί ότι όλα λειτουργούν ομαλά, πριν προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα γίνουν τα εγκαίνια.
Το νοσοκομείο θα δώσει πολύτιμη ανάσα ζωής όχι μόνο στους κατοίκους της δύσκολης γεωγραφικά Εύβοιας, αλλά και όλης της Στερεάς Ελλάδας, καθώς όπως αναφέραμε διαθέτει σύγχρονη μονάδα εντατικής. Έχουν ήδη προσληφθεί 4 επικουρικοί γιατροί και αναμένεται η πρόσληψη ενός μόνιμου αναισθησιολόγου, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η λειτουργία 4-5 κλινών. Να σημειωθεί ότι σήμερα ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μόλις 8 κλίνες εντατικής στο νοσοκομείο Λαμίας.
Βέβαια, όσο και αν είναι θετικό για τους κατοίκους της Εύβοιας, γενικότερα συνεχίζουν να υπάρχουν πολλά ερωτήματα για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι υπάρχουν άλλα δύο κοντινά νοσοκομεία σε Θήβα και Λειβαδιά, τα οποία επίσης κόστισαν μία περιουσία και αντιμετωπίζουν χαμηλή ζήτηση (η μέση κάλυψη κλινών τους είναι περίπου 40-50%).
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ