Την διαβεβαίωση ότι υπάρχει διαφάνεια των ανακοινωθέντων κρουσμάτων έδωσαν σήμερα οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας σε κοινή ενημέρωση των πολιτών. Ο δε κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε την συνεχή θωράκιση του ΕΣΥ με έμφαση τόσο σε ανθρώπινους όσο και σε υλικούς πόρους.
Μείζονος σημασίας είναι η τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη ο οποίος σημείωσε ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 21% σήμερα. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να δημιουργηθούν τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός ο οποίος είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Πλέον έχει αυξηθεί ο αριθμός των κλινών, καθώς 557 που λειτουργούσαν πέρσι τον Ιούλιο ενώ σήμερα υπάρχουν 901 λειτουργικές κλίνες.
Για λόγους ετοιμότητας αυξάνονται τα νοσοκομεία αναφοράς, ενώ αρχές του Σεπτέμβρη θα «ανοίξουν» 400 νέες θέσεις, εκ των οποίων οι μισές θα αφορούν τις ΜΕΘ. Από τον επόμενο μήνα επίσης εντάσσονται στο σύστημα υγείας 1.650 επαγγελματίες νοσηλευτές και 600 νοσηλευτές δημόσιας υγείας.
Άξιο λόγου είναι ότι 800 τεστ την ημέρα πραγματοποιούνταν το Φεβρουάριο, ενώ σήμερα διεξάγονται 12 χιλιάδες καθημερινά, ενώ συνολικά έχουν γίνει 750 χιλιάδες τεστ μοριακού ελέγχου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, σύμφωνα με τον υφυπουργό.
Φάρμακα και εμβόλιο
Σε ότι αφορά την ρεμντεσιβίρη η χρήση της καλύπτεται από πόρους της Ε.Ε. και ήδη η Ελλάδα έχει παραλάβει 178 φιαλίδια και υπάρχουν περίπου 85 σε νοσοκομεία. Όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας υπάρχει επάρκεια στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο, ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι η Ε.Ε. διαπραγματεύεται την κοινή προμήθεια και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του, οπότε εκτιμάται ότι οι πρώτες δόσεις του θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μας στα τέλη του 2020, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Υγείας νωρίτερα το πρωί. Σημειώνεται ότι έχει γίνει συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμβόλιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προβάδισμα, όπως τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης θα δοθεί στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.
Κάθετος ήταν ο υφυπουργός σε ότι αφορά τις φήμες περί απόκρυψης των κρουσμάτων δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κρύβουμε και δεν κρύψαμε ποτέ την αλήθεια».
Επί του θέματος, από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι η ανακοίνωση του αριθμού των κρουσμάτων ανά περιφερειακή ενότητα και όχι ανα νησί γίνεται όχι για λόγους αδιαφάνειας αλλά για να μην γίνεται για να μην υπάρχουν αυθαίρετα συμπεράσματα και στοχοποίηση της περιοχής. Σε ότι αφορά την περίπτωση της Πάρου και της Αντιπάρου ο υφυπουργός σημείωσε με νόημα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο αξιολόγησης του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων παγκοσμίως ακόμη και σε χώρες που είχαν πάει καλά στη πρώτη φάση της πανδημίας και ανάλογη αύξηση κρουσμάτων υπάρχει και στην χώρα μας.
Παρά την σταθεροποίηση των αριθμών των δυο τελευταίων ημερών διαπιστώνεται γενικότερα άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων αλλά σχετικά με άλλες συγκρίσιμες χώρες βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο, κατά τα λεγόμενα του υφυπουργού. Μάλιστα, καθώς διαπιστώνεται αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Δεν απέκλεισε ακόμη, ότι όπου χρειαστεί να ληφθούν μέτρα οριζόντια σε τοπικό επίπεδο θα λαμβάνονται και ότι η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν διενεργηθεί 652 έλεγχοι με 26 παραβάσεις και έχουν κλείσει καταστήματα στα δύο νησιά Πάρο και Αντίπαρο για συνολικά 90 ημέρες.
Σχετικά με τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και συνεπώς η μετάδοση αποδίδεται στη μη τήρηση των μέτρων προστασίας και όχι στις ροές τουριστών στην ελληνική επικράτεια.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ