Αναπτυξιακή δίοδο χαράσσει η Φαρμακευτική Βιομηχανία για την οικονομία της χώρας σύμφωνα με μελέτη που διενέργησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης.
Μείζονος σημασίας κρίνεται και η πολλαπλασιαστική επίδραση από τη λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων με τη συνολική επίδραση στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.
Η λειτουργία των νέων παραγωγικών μονάδων αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ίσο με το 37,6% της επενδυτικής δαπάνης, σύμφωνα με τη μελέτη «Η Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική».
Σε αυτό το πνεύμα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων τα οποία μπορούν να υποκαταστήσουν τα αντίστοιχα ακριβότερα εισαγόμενα, μειώνοντας τη δημόσια και την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.
Την έρευνα παρουσίασαν ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας και ο Δρ. Άγγελος Τσακανίκας, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ.
Για να μην ανακοπεί αυτή η αναπτυξιακή δυναμική της κρίνεται από την έρευνα αναγκαία η στήριξη του κλάδου, μέσω ενός συνεκτικού και ρεαλιστικού σχεδίου δράσεων. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα πρέπει να προβλέπεται η διασύνδεση της επιβάρυνσης των δυσβάστακτων υποχρεωτικών επιστροφών και των εκπτώσεων με την επενδυτική και ερευνητική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.
Στην κατεύθυνση αυτή ζωτικής σημασίας θεωρούνται τα φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις και η απλοποίηση της επενδυτικής γραφειοκρατίας.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι «ο κλάδος του φαρμάκου διαθέτοντας ένα ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα, αποτελεί τομέα στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Καθώς η επόμενη ημέρα της υγειονομικής κρίσης καθιστά επιτακτική την ανάγκη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, απαιτείται η ενίσχυση των κλάδων που εμφανίζουν αναπτυξιακές προοπτικές και δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία».
Σχετικά με την πρόκληση της πανδημίας, ο κ. Τρύφων υποστήριξε ότι «η πρόσφατη υγειονομική κρίση ανέδειξε τη σημασία της διασφάλισης συνθηκών επάρκειας ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και το φάρμακο. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε την κάλυψη των αναγκών σε πάνω από 3 εκατ. ασθενείς, τη στιγμή που άλλες χώρες της Ε.Ε. δοκιμάζονταν από ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα».
Παρά τις δυσκολίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΦ «η φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε επάρκεια φαρμάκων, αύξησε τις εξαγωγές της κατά 60% και προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί σε περιβάλλον υπερφορολόγησης που φθάνει στο 70% του κύκλου εργασιών των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Η άμεση άρση των αντικινήτρων αυτών θα σημάνει την επενδυτική άνθηση από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες μέσα στην επόμενη πενταετία».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ