Η διοίκηση 7η ΥΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τον σάλο που έχει προκληθεί για τον «αποκλεισμό» της ειδικότητα των παθολόγων και των αναισθησιολόγων από τις νέες θέσεις Επιμελητών στις ΜΕΘ της Κρήτης.
Για τις αντιδράσεις στην προκήρυξη η 7η ΥΠΕ απαντά ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποδεχόμενη την πρόταση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (28/5/2020) και της Διοίκησης του ΠαΓΝΗ, προχωρά άμεσα στη δημιουργία πρότυπης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Κρήτης, την πρώτη διασυνδεόμενη στην Ελλάδα, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Στην συνέχεια διασαφηνίζεται ότι η αρχική πρόταση με εισήγηση του Διευθυντή της ΜΕΘ, προέβλεπε «εφτά θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για τη λειτουργία των έντεκα (11) νέων κλινών ΜΕΘ».
Ωστόσο, «με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας (ΦΕΚ 3674/3.9.2020) συστάθηκαν όχι 7 αλλά 15 συνολικά θέσεις ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη λειτουργία των νέων κλινών ΜΕΘ ΠαΓΝΗ. 8 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ με εισήγηση της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης προς το ΥΥ».
Εν τέλει, προκηρύχτηκαν 38 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία της Κρήτης, 10 εκ των οποίων για τη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ.
Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ αποσαφηνίζεται ότι «η προκήρυξη των θέσεων έγινε έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 60, Νόμος 4690 (ΦΕΚ 104/30.5.2020) και τον οργανισμό του νοσοκομείου. Άμεσα θα προκηρυχτούν και οι επόμενες πέντε θέσεις για τις ανάγκες της μονάδας του νοσοκομείου».
Επιδίωξη της 7ης ΥΠΕ είναι η ενδυνάμωση όλων των νοσοκομείων της Κρήτης. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι «προκηρύχτηκαν από το Υπουργείο Υγείας οι ειδικότητες που δεν θέτουν σε κίνδυνο ήδη υπάρχουσες μονάδες, τμήματα και κλινικές, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις ΜΕΘ του νησιού».
Η απόφαση αιτιολογείται ως εξής «οι επίμαχες ειδικότητες Παθολογίας και Αναισθησιολογίας δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα προκήρυξη, λόγω της έλλειψής τους σε τοπικό επίπεδο και ειδικά της αναισθησιολογίας, που παρουσιάζεται ακόμα και σε πανευρωπαϊκό.
Επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση, διότι θα ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αναισθησιολογικών τμημάτων και μείωσης αριθμού χειρουργικών επεμβάσεων ή ακόμα και κλεισίματος ήδη υπάρχουσας ΜΕΘ σε νοσοκομείο του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία όλων των πολιτών της Κρήτης».
Η 7η ΥΠΕ υποστηρίζει ότι οι λόγοι έγιναν κατανοητοί και σεβαστοί και από τους εκπροσώπους των Συλλόγων εργαζομένων των Νοσοκομείων, όταν το θέμα συζητήθηκε εκτενώς σε συνάντηση με τη Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.
Μάλιστα, δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση του Καθηγητή Πνευμονολογίας και Συντονιστή λειτουργίας των ΜΕΘ Νοσοκομείων αρμοδιότητάς της, για την αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών με λοίμωξη από το νέο κορωνοιό SARS –COV, κ. Γεωργόπουλου, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία και η βέλτιστη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Κρήτη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ