Ακόμη πιο αυξημένο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο ανεργίας σε σχέση με τα άτομα χωρίς αναπηρία, διατρέχουν το τελευταίο διάστημα τα ΑμεΑ στην ΕΕ. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Forum ΑμεΑ (EDF) το οποίο συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο (22-23/2) στη Λετονία.
Στο «στόχαστρο» του EDF βρέθηκε ειδικότερα η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η «Στρατηγική για την Ευρώπη 2020». Όπως σημειώνει σχετικά η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμΕΑ (ΕΣΑμεΑ), «τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ως αποτέλεσμα των συστάσεων της ΕΕ, υπονομεύουν την κοινωνική ένταξη και συνοχή». Είναι χαρακτηριστικό πως μέλη του Forum από χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία και το Βέλγιο έκαναν συγκεκριμένα λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες με εμφανείς αποκλεισμούς.
Τα μέλη του Forum συνέτειναν, λοιπόν, στη διαπίστωση πως «η διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου και της κοινωνικής προστασίας εμποδίζονται από τις εθνικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα αποκατάστασης που λαμβάνονται για την επιδίωξη της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ», αφήνοντας ουσιαστικά εκτός το 16% του πληθυσμού της.
«Κοινά προβλήματα των ατόμων με αναπηρία σε όλη την ΕΕ είναι οι αμφιλεγόμενες συνέπειες από τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα, η έλλειψη διαφάνειας και η έλλειψη συμμετοχής των ίδιων των ατόμων με αναπηρία στην ανάπτυξη των εθνικών μεταρρυθμίσεων από τις εθνικές αρχές», επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ.
Η ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EDF κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η διασφάλιση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών – συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων των ΑμεΑ – στις εξαμηνιαίες διαδικασίες της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση των δεικτών κοινωνικής ισότητας στο σχετικό κείμενο.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Forum διοργανώθηκε και ευρωπαϊκή διάσκεψη για τις τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας για τα ΑμεΑ (“Ψηφιακή Ευρώπη για Όλους”), με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες.
«Στη Λετονία, η αναπηρία συχνά συνδέεται μόνο με τις κοινωνικές υπηρεσίες ή τις υπηρεσίες υγείας. Μιλάμε για τις συντάξεις αναπηρίας και τα επιδόματα και μερικές φορές για την απασχόληση. Μόνο πολύ σπάνια μπορούμε να φανταστούμε πόσο σημαντικές λύσεις μπορούν να φέρουν στις καθημερινές δραστηριότητες των ατόμων με αναπηρία οι τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας… Εμείς απλά πρέπει να αναγνωρίσουμε αυτές τις δυνατότητες», δήλωσε σχετικά η αντιπρόεδρος του Φόρουμ Gunta Anca.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ