Νέα έρευνα επαναφέρει στο προσκήνιο την απαράδεκτη κατάσταση, που επικρατεί σε βάρος των 15.000 οροθετικών στην Ελλάδα. Για 5 ολόκληρα χρόνια, οι οροθετικοί δεν μπορούν να κάνουν μία αναγκαία εξέταση διότι το Κράτος, όχι μόνο δεν μπορεί να ολοκληρώσει το σχετικό διαγωνισμό, αλλά ούτε και να οργανώσει την εξυπηρέτηση των ασθενών από τα ιδιωτικά εργαστήρια.
Γενικά, οι οροθετικοί που λαμβάνουν τη λεγόμενη αντιρετροϊκή θεραπεία, χρειάζεται κάθε χρόνο να κάνουν 2 φορές μία εξέταση, που αφορά τη μέτρηση του ιικού φορτίου. Όμως, εδώ και 5 χρόνια, πρακτικά κανένας δεν μπορεί να κάνει τη σχετική εξέταση. Κύρια αιτία οι παλινωδίες υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, που μετονομάστηκε σε ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ.
Η νέα έρευνα φέρει τον τίτλο: “Αξιολόγηση της πρόσβασης των ατόμων που ζουν με HIV λοίμωξη σε εξετάσεις” και πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019 από ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Πολιτικών Υγείας, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) κ. Μάριος Λαζανάς και ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Θετικής Φωνής.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:
Περισσότερα από 1 στα 3 άτομα που ζουν με HIV δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν εμπόδια ως προς τη διενέργεια της εξέτασης για τον έλεγχο του ιικού φορτίου, με τα άτομα που έχουν διαγνωστεί μετά το 2015 να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα εμπόδια έναντι όσων διαγνώστηκαν πριν από το 2015 (33,9% έναντι 21,51% αντίστοιχα).
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο κ. Σουλιώτης, ανέφερε: «Παρότι η διαχείριση της HIV λοίμωξης στην Ελλάδα συνιστά, σε βάθος χρόνου, ένα υπόδειγμα βέλτιστης πρακτικής, στον τομέα της πρόσβασης των ασθενών στις απαραίτητες εξετάσεις, φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Η έλλειψη καθολικής πρόσβασης στις εν λόγω εξετάσεις έχει σημαντικές επιπτώσεις στην επιδημιολογική επιτήρηση και, τελικά, στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Τα αποτελέσματα της έρευνας τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των εμποδίων στην πρόσβαση των ατόμων που ζουν με HIV».
Ο κ. Δέδες παρουσίασε ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία μετά την εκδήλωση της πανδημίας, που δείχνουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί προς το χειρότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του 2020 μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόνο 508 εξετάσεις από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών (ΕΚΑΡ), χάρη σε αντιδραστήρια που προέρχονται από δωρεές.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, οι ετήσιες ανάγκες μας φθάνουν χονδρικά τις 20.000 εξετάσεις! “Έχουμε κάνει αναφορές και εκκλήσεις τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά στην πράξη το πρόβλημα παραμένει λόγω ανικανότητας του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ”, τόνισε ο κ. Δέδες.
Από την πλευρά του ο κ. Λαζανάς ανέφερε ότι εκτός από το γεγονός ότι δεν γίνονται εξετάσεις για το ιικό φορτίο, δεν γίνονται εξετάσεις και για ην ανάπτυξη αντοχής στις θεραπείες. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική και παραμένει άγνωστο ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Ακόμη, σημείωσε ότι γενικότερα σε πολλές μονάδες λοιμώξεων η κατάσταση είναι ασφυκτική, καθώς αρκετοί γιατροί είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε έχουν μετακινηθεί σε νοσοκομεία αναφοράς covid-19. “Χρειαζόμαστε επειγόντως προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού στις μονάδες λοιμώξεων”, τόνισε με αγωνία ο κ. Λαζανάς.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ