Την «έκρηξη» επενδύσεων στην τεχνολογία επέφερε η νόσος του COVID-19, αφού υπολογίζεται ότι σε διάστημα μόλις 8 εβδομάδων, τα τμήματα ΙΤ των εταιρειών παγκοσμίως ανέφεραν επιπρόσθετη δαπάνη για την τεχνολογία, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης του COVID-19.
Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουνίου έως τις 10 Αυγούστου, τα τμήματα ΙΤ των εταιρειών, παγκοσμίως, καταγράφουν επιπρόσθετη δαπάνη στην τεχνολογία της τάξης του 5%.
Για το 2020 οι σχετικές δαπάνες δειθνώς ανέρχονται σε 3,59 τρις. δολάρια και η επιπλέον δαπάνη του 5% μεταφράζεται σε 175 δισ. δολάρια. Οι εταιρείες ανά τον κόσμο επένδυαν επιπλέον περίπου 15 δισ. δολάρια ανά εβδομάδα, κατά τους τρεις πρώτους μήνες της κρίσης.
«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις επενδύσεων σε τεχνολογία στην ιστορία – με τα ηγετικά στελέχη των τμημάτων Πληροφορικής (ΙΤ) παγκοσμίως να δαπανούν σε μόλις τρεις μήνες περισσότερα από την ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού τους, μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης και την επιβολή των lockdowns» αναφέρει η έκθεση «2020 Harvey Nash/ KPMG CIO Survey».
Από την έρευνα προκύπτει ότι πλέον οι σχετικοί προϋπολογισμοί θα βρεθούν υπό αυξανόμενη πίεση την προσεχή χρονιά. Πριν την πανδημία, το 51% των ηγετών των τμημάτων πληροφορικής δηλώνει ότι περίμενε μια αύξηση των προϋπολογισμών τους επόμενους 12 μήνες, αλλά το ποσοστό αυτό πέφτει στο 43% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι μισές εκ των επιχειρήσεων που θεωρούνται «πολύ» ή «εξαιρετικά αποτελεσματικές» στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών ξόδεψαν ένα επιπλέον 21% – 50% και ιδιαίτετρα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας των τεχνολογιών Distributed Cloud (42%) και SaaS (Λογισμικό ως Υπηρεσία) (34%).
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ηγετικών στελεχών των τμημάτων Πληροφορικής, που εξετάζουν σοβαρά την εφαρμογή του Distributed Cloud, σχεδόν διπλασιάστηκε σε μόλις 12 μήνες (από 11% στο 21%).
Στην αντίπερα όχθη παρατηρούνται περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις καθώς 4 στους 10 ηγέτες τμημάτων Πληροφορικής αναφέρουν το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Περισσότερες από τα τρία τέταρτα των επιθέσεων αυτών αφορούσαν προσπάθειες phishing (83%), ενώ το 62% κακόβουλο λογισμικό. Εκτιμάται δε ότι η μαζική στροφή προς την εργασία κατ’ οίκον έχει διευρύνει την έκθεση των επιχειρήσεων σε κίνδυνο από το προσωπικό τους.
Ακόμη, καταγράφεται ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύτηκαν στην εύρεση εξειδικευμένων επαγγελματιών στην κυβερνοασφάλεια για να υποστηρίξουν αυτήν την απότομη στροφή.
Ακόμη και πριν την υγειονομική κρίση, οι ελλείψεις σε δεξιότητες για το 2020 έφθαναν ιστορικό υψηλό και διατηρούνται σε αυτό το επίπεδο, οριακά μόνο χαμηλότερες από τα επίπεδα της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Κρίσης του 2008 και είναι οι εξής:
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 47% των ηγετών των τμημάτων ΙΤ υποστηρίζει ότι η νόσος COVID-19 έχει επισπεύσει σε μόνιμη βάση τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση αναδυόμενων τεχνολογιών (Τεχνητή Νοημοσύνη, Μηχανική Μάθηση, blockchain και αυτοματοποίηση).
Ενδεικτικό είναι ότι οι εφαρμογές μικρής κλίμακας της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και της Μηχανικής Μάθησης (ΜL) έχουν ανέλθει μέσα σε λίγους μήνες από το 21% προ COVID-19 στο 24% σήμερα.
Άξιο λόγου είναι ότι το Λογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS) αποτελεί τον μεγάλο νικητή, σε σύγκριση με το 2019. Οι εφαρμογές μεγάλης κλίμακας υπερτριπλασιάστηκαν το τελευταίο χρόνο αφού μία στις έξι εταιρείες εγκατέστησε μια σχετική εφαρμογή τους τελευταίους 12 μήνες.
Πηγή: sepe.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ