Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση και συνεπώς με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού – ακόμη και από την παιδική ηλικία – χωρίς, όμως, αυτό να γίνει σε βάρος της νοστιμιάς και της απόλαυσης.
Έτσι, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, η Διεύθυνση Διατροφικής Πολιτικής και Ερευνών του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων συνεργάστηκε με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας στην έκδοση ενός περιεκτικού οδηγού για τους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση μυρωδικών στα τρόφιμα.
Τα μυρωδικά βότανα όπως η ρίγανη, το θυμάρι, ο μαϊντανός, ο δυόσμος κ.λπ. (είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα) είναι ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης της γεύσης και των αρωμάτων όλων των τροφίμων, αλλά και ιδιαίτερα αυτών που είναι χαμηλά σε αλάτι. Μάλιστα, η Ελλάδα διαθέτει και καλλιεργεί φυτά και βότανα άριστης ποιότητας! Η χρήση τους στο φαγητό, εκτός από την ενίσχυση της γεύσης συμβάλλει και στη βελτίωση γενικότερα της διατροφής, γιατί είναι πλούσια σε ουσίες με πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Σκεφτήκατε ποτέ ότι κατά την περίοδο της Σαρακοστιανής νηστείας, επικεντρωνόμαστε στην αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών ενώ ξεχνάμε πόσο σημαντική είναι και η μείωση του αλατιού; Με τη χρήση των μυρωδικών, όμως, πολλές από τις παραδοσιακές μας συνταγές μπορούν να γίνουν υγιεινότερες με λιγότερο αλάτι και συνάμα πιο γευστικές.
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας κάνει ενδεικτικές προτάσεις σε όλους μας ως προς τη χρήση των μυρωδικών στη διατροφή, βοηθώντας μας να γνωρίσουμε να δοκιμάσουμε τη χρήση μυρωδικών που δεν είχαμε καν σκεφτεί ή τολμήσει στο παρελθόν!
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ