Πιο διστακτικοί δείχνουν οι Έλληνες απέναντι στο εμβόλιο για τον SARS–COV-2 αφού ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλωνει ότι δεν θα εμβολιαστεί. Oι Έλληνες δηλώνουν πιο δύσπιστοι έναντι του εμβολίου σε σχέση με τους περισσότερους Ευρωπαίους.
Σχεδόν λίγο περισσότεροι από τους μισούς (58%) είναι πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο. Οι υπόλοιποι δηλώνουν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO (cleoresearch.org).
Ανησυχητικό είναι ότι τα στοιχεία αυτά επαληθεύουν τη διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια (vaccine hesitancy), η οποία είχε καταγραφεί από τον ΠΟΥ ως μία από τις κορυφαίες απειλές για την παγκόσμια υγεία ήδη από το 2019. Η στάση αυτή των πολιτών θα αποτελέσει πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι κυβερνήσεις και η κοινωνία στη μάχη κατά της πανδημίας COVID-19.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας του SARS-COV-2 έχουν χάσει τη ζωή τους ένα εκατομμύριο άνθρωποι και αναμένεται να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για να αναπτυχθεί ανοσία της αγέλης. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα περισσότερο από το 80% του πληθυσμού θα πρέπει να εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό!
«Η έγκαιρη μέτρηση, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων μελετών, της προθυμίας των πολιτών να εμβολιαστούν έναντι του κοροναϊού όταν το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην χάραξη πολιτικής για την αύξηση της αποδοχής του εμβολίου από τον γενικό πληθυσμό», επισημαίνει η ομάδα ερευνητών του CLEO, που με επικεφαλής τους Δρ. Θεοκλή Ζαούτη και Δρ. Γεωργία Κουρλαμπά πραγματοποίησαν σχετική έρευνα για τον ελληνικό πληθυσμό.
Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, με στόχο την αξιολόγηση των γνώσεων, αντιλήψεων και πρακτικών έναντι του κοροναϊού.
Σε έρευνα του ΠΟΥ σε 20.000 άτομα από 27 χώρες παγκοσμίως, καθώς και σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7 ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία και Βρετανία), το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο ανερχόταν στο 74%, εμφανώς μεγαλύτερο ποσοστό από ότι στην χώρα μας.
Ανάλογο φαινόμενο είχε εντοπιστεί και το 2009 στην αποδοχή του εμβολίου κατά της πανδημίας γρίπης H1N1, όταν οι Έλληνες ανέφεραν χαμηλά ποσοστά αποδοχής έως 22,9%, έναντι άλλων Ευρωπαίων στους οποίους το ποσοστό έφτανε ακόμα και το 67%.
Άρνηση προβάλλουν ενήλικες κάτω των 65 ετών, αυτοί που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή δεν ζουν με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, καθώς και κάποιοι που υποστηρίζουν όσοι ότι ο ιός φτιάχτηκε στο εργαστήριο από ανθρώπους ή ότι ό νέος κοροναϊός δεν είναι πιο σοβαρός και πιο θανατηφόρος από την εποχική γρίπη και όσοι δεν φαίνεται να γνωρίζουν τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και τους τρόπους ελέγχου και πρόληψης του νέου κορωνοιού, είναι οι περισσότερο διαστακτικές πληθυσμιακές ομάδες έναντι του εμβολίου.
Αρνητική φαίνεται να είναι η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφού μικρότερο ποσοστό εξ αυτών που δήλωσαν ότι ενημερώνονται από αυτά προτίθεται να εμβολιαστεί (44,5%) σε σχέση με αυτούς που ενημερώνονται ενημερώνονται από επίσημες εθνικές και διεθνείς ιστοσελίδες και από τα ΜΜΕ (>60%). Πιθανότατα λειτουργούν ως πηγή παραπληροφόρησης για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα και γενικότερα για την αξία του εμβολιασμού.
Το φαινόμενο ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η οποία διαφοροποιείται παγκοσμίως από χώρα σε χώρα, όπως δείχνει η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».
Στις αρχές του 2020 η πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης εμφάνιζε αυξημένη εμπιστοσύνη στα εμβόλια σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Στην Ελλάδα το ποσοστό όσων «συμφωνούν πολύ» ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, εμφανίζει θεαματική αύξηση από 26% στο τέλος του 2015 σε 62% στο τέλος του 2019 Ωστόσο, φαίνεται πως τα τελευταία 5 έτη κινήθηκε πτωτικά η αντίληψη του ελληνικού κοινού για τη σημασία του εμβολιασμού.
Ένας ακόμη λόγος είναι η πεποίθηση των πολιτών ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο να αρρωστήσουν.
Επίσης, δεν είναι αμελητέο το ποσοστό αυτών που γενικά είναι κατά των εμβολίων, όπως φαίνεται στην πρόσφατη διεθνή μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.Τα στοιχεία αυτά συμφωνούν με εκείνα για την διστακτικότητα τους και έναντι του εμβολίου γρίπης H1N1.
Για την ανατροπή αυτού του κλίματος σύμφωνα τα στελέχη του CLEO, θα πρέπει να σχεδιαστούν στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σχετικά με τη σημασία, τη λειτουργία και την ασφάλεια των εμβολίω.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ