Τον αντίκτυπο της οστεοπόρωσης αναμένεται να απαλύνει το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «COLOSTEO», στο πλαίσιο του οποίου έχει παραχθεί συμπλήρωμα που θα δρα προληπτικά.
Πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας 4 ετών, που αντλεί πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός φυσικού συμπληρώματος βασισμένο στο βόειο πρωτόγαλα χωρίς την προσθήκη χημικών ουσιών.
Με δεδομένο ότι μία στις τρεις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση, στόχος είναι η δημιουργία συμπληρώματος για την ανοικοδόμηση των οστών με φυσικό τρόπο και φυσικά συστατικά.
Για τον σκοπό αυτό ένωσαν τις δυνάμεις τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου του Πόρτο καθώς και εταιριών από την Ελλάδα και από την Ισπανία.
Αποτέλεσμα μιας σειράς μελετών σχετικά με την επίδραση του πρωτογάλατος στη βελτίωση της υγείας των οστών είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το φυσικό συμπλήρωμα COLOSTEO αρχικά στην Ισπανία και μετέπειτα στην Ελλάδα, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γεωργία Ντίνα μέλος της Ερευνητικής Ομάδας COLOSTEO.
Συγκεκριμένα, υποβλήθηκε σε εργαστηριακή δοκιμή στην Πορτογαλία, για να εξεταστεί η ποιότητα και η ασφάλεια για χρήση σε ανθρώπους, καθώς και η επίδραση του συμπληρώματος στο μεταβολισμό των οστών.
Από τα δεδομένα προκύπτει η ασφάλεια για χρήση από ανθρώπους, καθώς και η συμβολή του στην αύξηση της οστικής υγείας μετά από 4 μήνες κατανάλωσης (οι οστικοί δείκτες και η οστική πυκνότητα αυξήθηκαν).
Μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί καμία παρενέργεια, αλλεργία ή προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Το εν λόγω συμπλήρωμα δοκιμάστηκε για τέσσερις μήνες στις εργαστηριακές υποδομές της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τη BIOMECHANICAL SOLUTIONS σε:
Η διαφορά πρωτεϊνικών δεικτών μετρήθηκε με αιμοληψίες, οι οποίες διενεργήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης. Η έρευνα έχει μπει πλέον στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσμάτων αναφορικά με τις επιπτώσεις της χορήγησης πρωτογάλατος στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Όπως σημείωσε η ερευνήτρια, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει την εύρεση εναλλακτικών θεραπειών (μέσω μη φαρμακευτικής προσέγγισης), ενώ θα διανοίξει τους «ορίζοντες» για τους νέους επιστήμονες.
Σημαντικό βήμα θεωρείται ότι θα επιτευχθεί καθώς προβλέπεται ότι θα αυξηθεί η οστεοπόρωση κατά 25% έως το 2025, ενώ διεθνώς προβλέπεται ότι μέχρι το 2050 τα κατάγματα που οφείλονται στην οστεοπόρωση να αυξηθούν κατά 240% στις γυναίκες και 310% στους άνδρες σε σχέση με τα στοιχεία που υπάρχουν από το 1990.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ