Skip to content

Ένταξη εξετάσεων για καρκίνο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητούν την ένταξη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των βίοδεικτών που έχει κοστολογηθεί εδώ και 2 χρόνια, αλλά δεν έχει προχωρήσει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (EXEM) και η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ).

Οι φορείς απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή «με αφορμή τον μήνα Οκτώβριο, μήνα ευαισθητοποίησης και πρόληψης ενάντια στο καρκίνο του μαστού που κορυφώνεται την 25η Οκτωβρίου και τις εξαγγελίες σας σχετικά με τον μαστογραφικό έλεγχο των γυναικών ενημερωθήκαμε για την υλοποίηση επίσημου προγράμματος πρoσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, για γυναίκες ηλικίας 49-50 ετών, ως μια επιπλέον παροχή στον γυναικείο πληθυσμό πέραν του ήδη υπάρχοντος κανονισμού του ΕΟΠΠΥ που ορίζει τη διενέργεια δωρεάν μαστογραφίας στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης:  Εντός Νοεμβρίου αρχίζουν οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες

Σχετικά με  τη δωρεάν παροχή προληπτικής ψηφιακής μαστογραφίας για γυναίκες 49-50 ετών, οι φορείς ζητούν η δράση να υλοποιηθεί ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες (guidelines) για τη διενέργεια ενός σωστά δομημένου και ολοκληρωμένου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου (screening).

Συγκεκριμένα, οι φορείς υπογραμμίζουν στην επιστολή τους το θέμα των βιοδεικτών BRCA 1 και 2 στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ένα ζήτημα που έχει «βαλτώσει» μετά την κοστολόγηση που εκδόθηκε το 2018. (ΦΕΚ-12/09/2018, Αρ. Φύλ. 3969).

Εξαιτίας της κατάσταση αυτής οι ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσχερή πρόσβαση στην εξέταση καθώς για ορισμένους ασθενείς «είναι απαραίτητη για να υπάρχει η αναγκαία πληροφορία για την επιλογή της πλέον αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά και σε ότι έχει σχέση με τη διαχείριση κινδύνου για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εφόσον η μετάλλαξη συνδέεται με κληρονομικό καρκίνο».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, τα ζητήματα που συνδέονται με τον Καρκίνο του Μαστού είναι πολλαπλά και μείζονος σημασίας κρίνεται ένας σχεδιασμός για τη διαχείρισή.

Στην κατεύθυνση αυτή προβάδισμα θα πρέπει να δοθεί στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, «ως την καλύτερη πηγή έγκυρων δεδομένων για τον καρκίνο, παρέχοντας τη δυνατότητα για προβλέψεις σε εθνικό επίπεδο».

Μεταξύ άλλων, τίθεται το θέμα της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που ασχολούνται με τον Καρκίνο του Μαστού ως βάση για την υλοποίηση πολιτικών αποβλέποντας στην αποτελεσματικότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (EXEM) και η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού (ΕΕΑΜ) έχουν υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών υγείας, φροντίδας και περίθαλψης των γυναικών με καρκίνο μαστού αλλά και στον άξονα πληροφόρησης του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά για την πρόληψη και τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού.

ΒιοδείκτεςΕλληνική Εταιρεία Απεικόνισης ΜαστούΕλληνική Χειρουργική Εταιρεία ΜαστούΗλεκτρονική ΣυνταγογράφησηΚαρκίνος του μαστούΠανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»Πρoσυμπτωματικός έλεγχος

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετεκπαιδευτικο σεμινάριο για την προεκλαμψία
Κατειλημμένες το 60% των κλινών ΜΕΘ για COVID

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...