Έκκληση για τη σωστή χρήση των αντιβιοτικών, κάνει η ιατρική κοινότητα με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση Αντιβιοτικών.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι με την μικροβιακή αντοχή συνδέονται 700.000 θάνατοι τον χρόνο, περισσότεροι και από τον καρκίνο. Φυσικά, τα αντιβιοτικά συνιστούν το «όπλο» κατά των βακτηριακών λοιμώξεων, οι οποίες προκαλούνται από ιούς, αλλά η κατάχρηση των αντιβιοτικών δημιουργεί ανθεκτικά μικρόβια καθώς και οι κακές συνθήκες υγιεινής ευνοούν την διασπορά των μικροβίων από ασθενή σε ασθενή.
«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από τον χειμώνα, ο οποίος φέρνει μαζί του τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, που έχουμε αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι μας κατά καιρούς. Πολλοί, μόλις νιώσουν τα πρώτα συμπτώματα, όπως βήχα, πονόλαιμο ή καταρροή, σπεύδουν να καταναλώσουν κάποιο αντιβιοτικό. Όμως αυτή η ενέργεια, εκτός από λανθασμένη, μπορεί να αποβεί έως και καταστροφική για την υγεία», εξηγεί χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ, Επιστημονική Συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, δρ Ανατολή Παταρίδου.
«Φρένο» στην χορήγηση αντιβιοτικών μπήκε με την απαίτηση ιατρικής συνταγής, από τον προηγούμενο Ιούνιο, με νόμος που τέθηκε σε ισχύ μετά από 46 χρόνια.
Όταν τα βακτήρια αναπτύσσουν αντοχή στα αντιβιοτικά μπορεί όχι μόνο οι αντιβιώσεις να μην αποδώσουν αλλά και να δημιουργηθούν «στρατιές» πολυανθεκτικών βακτηρίων, που δεν «εξολοθρεύοντα»εύκολα με τα αντιβιοτικά.
«Φανταστείτε να παίρνετε αντιβίωση για κάποιο μικρόβιο και αυτό να μην υποχωρεί ή να νοσηλεύεστε στο νοσοκομείο και να προσβληθείτε από κάποια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και τα αντιβιοτικά, που σας χορηγούν, να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα», τονίζει η κ. Παταρίδου.
Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην κατανάλωση αντιβιοτικών, ενώ συνολικά στην Ε.Ε. πέθαναν από ανθεκτικά μικρόβια 33.000 άνθρωποι μόνο το 2015.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι έως το 2050 θα πεθάνουν παγκοσμίως περίπου 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου, με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία ατυχήματα.
«Ειδικότερα, στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η γρίπη, η λαρυγγίτιδα, η ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα», εξηγεί η δρ Παταρίδου.
«Κι αυτό γιατί οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, έχουν επηρεάσει πολύ την καθημερινότητα των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών, που ξεχνούν τη σημασία της σωστής διατροφής και της άθλησης. Το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, καθώς και η έλλειψη άσκησης ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού και μας κάνουν πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις από ιούς και από μικρόβια», μας λέει η ειδικός.
Το ευτύχημα είναι ότι το 85% των λοιμώξεων αυτών οφείλεται σε ιούς που αυτοϊώνται, με τα συμπτώματα να υποχωρούν σε 4-5, το πολύ 10 μέρες, οπότε και δεν χρειάζεται αντιβίωση, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Όπως τονίζει η ειδικός, ο Ωτορινολαρυγγολόγος με ενδοσκοπικό έλεγχο της μύτης, του φάρυγγα – λάρυγγα ή των αυτιών, θα πρέπει να αποφανθεί για την χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης ύστερα από διαγνωστικές εξετάσεις.
«Μόνον ο έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να καθορίσει το είδος, τη δοσολογία, τον τρόπο λήψης και τη διάρκεια που θα τη λαμβάνει ο ασθενής. Όσον αφορά στα παιδιά, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς δεν χρειάζονται περισσότερα και συχνότερα αντιβιοτικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά, η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής – Τραχήλου, Παιδο-ΩΡΛ τονίζει ότι «τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια φάρμακα, μόνο όταν χρησιμοποιούνται σωστά», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της ιατρικής γνωμάτευσης.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ