Το «σύννεφο» των αμφιβολιών και των προβληματισμών γύρω από τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2, τα οποία αναπτύχθηκαν με ταχύ ρυθμό επιχειρεί να διαλύσει επιστημονικό άρθρο.
Στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature (https://www.nature.com/articles/d41586-020-03334-w?WT.ec_id=NATURE-20201126&utm_source=nature_etoc&utm_medium=email&utm_campaign=20201126&sap-outbound-id=92EB25C6C282F84C456C144097AC0B5E38A22C52) παρουσιάστηκαν τα δεδομένα των εμβολίων που βρίσκονται στην τελική ευθεία να κυκλοφορήσουν εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν κύρια σημεία αυτής της δημοσίευσης.
Κάποιοι ερευνητές και κλινικοί γιατροί εκφράζουν ενστάσεις καθώς τα εμβόλια κατασκευάστηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για τον SARS-CoV-2, του οποίου το γονιδίωμα μελετήθηκε λιγότερο από ένα χρόνο πριν.
Ορισμένοι ζητούν να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι παχύσαρκοι και οι διαβητικοί, για την προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19.
Ακόμη, ζητούν να διευκρινιστεί εάν τα εμβόλια θα βάλουν φραγμό στη μετάδοση του ιού από τους εμβολιασμένους ανθρώπους στους υπόλοιπους.
Επίσης, ένα ζήτημα που ανακύπτει είναι η πρόθεση του πληθυσμού να εμβολιαστεί καθώς και η συστηματική προσπάθεια που απαιτείται για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός. Επί τούτου, θεωρείται απαραίτητη η πλήρης διαύγεια και δημοσιοποίηση των δεδομένων.
Με στόχο την πληροφόρηση, ο FDA πραγματοποιεί μια δημόσια συνάντηση εξωτερικών συμβούλων στις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητηθούν τα δεδομένα προτού δώσει έγκριση για την κυκλοφορία ενός εμβολίου.
Δεδομένων του επείγοντος της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, τα στοιχεία των εμβολίων έχουν ανακοινωθεί περισσότερο σε δελτία τύπου και σε συνεντεύξεις, παρά σε επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ιατρικά περιοδικά, όπως παρατηρούν κάποιοι.
Μείζονος σημασίας θεωρείται ότι «τα δεδομένα των μελετών των εμβολίων να κοινοποιηθούν ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από άλλους επιστήμονες».
Σε ότι αφορά στη διακίνηση των εμβολίων, πηγή ανησυχίας αποτελεί η ανάγκη συνθηκών κατάψυξης δεδομένου ότι το εμβόλιο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την φαρμακευτική AstraZeneca (Cambridge,UK) αποθηκεύεται στους -20 oC , σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer (New York City) και της BioNTech (Mainz,Germany), που μπορεί να θεωρείται πιο αποτελεσματικό αλλά αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες κάτω των -70 oC.
Ως προς την οικονομική επιβάρυνση του πληθυσμού, προς το παρόν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν το εμβόλιο σε τιμή κόστους σε όλο τον κόσμο για την περίοδο της πανδημίας, αλλά και να διατηρήσουν την τιμή αυτή για τις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος για μελλοντικές εξάρσεις του ιού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ