Διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει ο ΕΟΦ σε ερωτήματα που αφορούν στην εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων, πριν την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί για βλαπτικές συνέπειες.
Στην ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων κάνει σαφές ότι «ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει την διάδοση μεταδοτικών ιών, όπως ο COVID-19».
Μάλιστα, ο ΕΟΦ υπογραμμίζει ότι δεν έχει δώσει έγκριση σε απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση.Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το θέμα του ψεκασμού ατόμων με απολυμαντικά, διερχόμενα σε σήραγγα, καμπίνα ή θάλαμο.
Ρητώς ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «δεν συνιστάται σε καμία περίπτωση». Αντίθετα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε τέτοιες πρακτικές ότι θα μπορούσαν να αποβούν σωματικά και ψυχολογικά επιβλαβείς.
Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ο ψεκασμός με απολυμαντικά δεν θα μειώσει την ικανότητα ενός μολυσμένου ατόμου να διαδώσει τον ιό μέσω σταγονιδίων ή επαφής.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΠΟΥ, η οποία έχει εκδοθεί από το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση επιφανειών σε μη υγειονομικούς χώρους γίνεται κατανοητό ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν εμποδίζει την μετάδοση του SARS-COV-2 μέσω αεροσταγονιδίων από εκκρίσεις αναπνευστικού. «Ακόμα κι αν κάποιος που έχει μολυνθεί με το COVID-19 και περνά από μια σήραγγα ή θάλαμο απολύμανσης, μόλις αρχίσει να μιλά, να βήχει ή να φτερνίζεται μπορεί να μεταδώσει τον ιό» αποσαφηνίζει ο ΠΟΥ.
Σε ότι αφορά τις βλαπτικές συνέπειες, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «η τοξική επίδραση του ψεκασμού με χημικά όπως το χλώριο σε άτομα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του δέρματος, βρογχόσπασμο λόγω εισπνοής, και πιθανώς γαστρεντερικές επιδράσεις όπως ναυτία και έμετος».
Με την γνωστή του ευαισθησία ο ΠΟΥ επισημαίνει μια ακόμη παράμετρο, την στέρηση πόρων λόγω σπατάλης «εκτός από τις ανησυχίες για την ασφάλεια της υγείας, η χρήση χλωρίου σε πρακτικές ψεκασμού μεγάλης κλίμακας μπορεί να αποτρέψει τη χρήση αυτού του πόρου για σημαντικές παρεμβάσεις, όπως είναι η επεξεργασία πόσιμου νερού και η απολύμανση του περιβάλλοντος των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ