Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία που περιλαμβάνει 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα παρουσιάστηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.
Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκου όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΠΕΦ Θεόδωρο Τρύφων και τον Αντιπρόεδρο της ΠΕΦΔημήτρη Δέμο.
Συζητώντας για το «τοπίο» στην αγορά του φαρμάκου επικροτήθηκε η δημιουργία κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη, ενώ οι ομιλητές υπογράμμισαν την αναγκαιότητα σταθερού και μακροπρόθεσμου πλαισίου κατάλληλο για επενδύσεις.
Σε ότι αφορά στις επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, τονίστηκε ότι μπορούν να αποφέρουν πολλαπλά στην ελληνική οικονομία, στα δημόσια έσοδα, στο ΑΕΠ και στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας. Επίσης, εκτιμάται ότι χάρη στη λειτουργία των νέων μονάδων, θα ενισχυθεί το ΑΕΠ, με αύξηση να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης. Ενδεικτικά για τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις, αναφέρθηκε ότι μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, επέφερε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων, όπως τονίστηκε, είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στα κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις στάθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων σχολιάζοντας ότι «το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».
Στην «αφαίμαξη» των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών χρόνια από το clawback που αγγίζει τα 5,3 δις ευρώ τη τελευταία δεκαετία εστίασε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος «αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο μήνυμά του σημείωσε ότι αναμένεται η έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, με στόχο ένα σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις του κλάδου. Αναφερόμενος στην προσφορά του κλάδου την περίοδο της πανδημίας, ο ίδιος δεσμεύτηκε για στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ