Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων διαψεύδει δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι αποσύρεται παρτίδα του εμβολίου της AstraZeneca στην Ελλάδα και ότι συνδέεται με παρτίδα στην Αυστρία.
Σε ανακοίνωσή του ΕΟΦ ενημερώνει ότι τα δημοσιεύματα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι τόσο ο ΕΟΦ, όσο και η AstraZeneca καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν συνδέουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις μέρες σταμάτησαν προληπτικά στην Αυστρία οι εμβολιασμοί με συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίου της AstraZeneca προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για τον θάνατο μιας 49χρονης γυναίκας και την ασθένεια μιας 35χρονης που χρειάστηκε νοσηλεία, σε επαρχιακή περιοχή.
Στην περίπτωση της θανούσας φαίνεται να σημειώθηκαν επιπλοκές στη πήξη του αίματος, ενώ της ασθενούς να υπέστη πνευμονική εμβολή. Σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης οι δυο γυναίκες ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό της περιφερειακής κλινικής Zwettl. Οι δύο γυναίκες φαίνεται να έλαβαν δόση του εμβολίου, αλλά οι υγειονομικές αρχές δεν έχουνενδείξεις για πιθανή σχέση των περιστατικών με τον εμβολιασμό. Η παρτίδα ανακλήθηκε έως μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters εκπρόσωπος της AstraZeneca επεσήμανε ότι «δεν έχουν επιβεβαιωθεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το εμβόλιο», προσθέτοντας ότι όλες οι παρτίδες υπόκεινται σε αυστηρούς και αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κλινικές δοκιμές και η πραγματική εμπειρία μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και είχε εγκριθεί για χρήση σε περισσότερες από 50 χώρες. Από την πλευρά της η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι είναι σε επαφή με τις αυστριακές αρχές και θα υποστηρίξει πλήρως την έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω εμβόλιο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντάς ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές στη χρήση.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε δοκιμές ήταν βραχύβιες ως επί το πλείστον και δεν αναφέρθηκαν προβλήματα πήξης του αίματος.
Επίσης, από το αρμόδιο γερμανικό όργανο, σύμφωνα με το Reuters, σε περισσότερα από 360.000 άτομα που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο Astraeca στη χώρα μεταξύ της έναρξης στις αρχές Φεβρουαρίου και 26 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν σύμφωνες με το προφίλ ασφάλειας που περιγράφεται σε κλινικές δοκιμές.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ