Skip to content

Ειδικές οδηγίες για τον κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Μέχρι αύριο θα δημοσιοποιηθούν ειδικές οδηγίες για ιατρούς και πολίτες με στόχο την έγκαιρη διάγνωση θρομβ0-εμβολικών συμπτωμάτων μετά από  εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι οδηγίες έχουν συνταχθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες.

Αυτό ανακοίνωσε η πρόεδρος της επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός και άγχος. Οι οδηγίες αναφέρονται σε σπάνιες περιπτώσεις και στόχος είναι να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε αν υπάρξει κάποιο σοβαρό συμβάν, να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο δυνατόν.

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για χρονικό διάστημα έως 28 ημερών μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca:

  • δύσπνοια,
  • άλγος στο θώρακα,
  • επίμονη κεφαλαλγία που διαρκεί πάνω από ημέρες, που δεν υποχωρεί,
  • μελανιές στο δέρμα

Αν αυτά παρουσιαστούν θα πρέπει οι πολίτες να απευθυνθούν σε κάποιο αιματολόγο ή στο γιατρό τους. Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο σύνδρομο που περιλαμβάνει θρομβώσεις σε συνδυασμό με θρομβοπενία και υπάρχουν αναφορές ότι είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως «προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας» και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με το μηχανισμό που προκαλεί τη θρομβοπενία μετά από την χορήγηση της ηπαρίνης. Η κα Θεοδωρίου τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, καταστάσεις που είναι αρκετά συχνές στο γενικό πληθυσμό.

Διαβεβαίωσε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί το θέμα και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση ότι το σύνδρομο σχετίζεται αιτιολογικά με το εμβόλιο. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Σε 18,1 εκατ. δόσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αναφερθεί 22 περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο και 8 με θρομβοπενία.
  • Σε 9,2 εκατ. δόσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αναφερθεί 44 περιπτώσεις.
  • Στην Ελλάδα σε 346.000 δόσεις του εμβολίου έχει αναφερθεί στον Ε.Ο.Φ. μόλις ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει σχετικό πόρισμα και έχει ξεκαθαρίσει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη από βαριά νόσηση και θάνατο από covid-19, υπερτερεί έναντι της εξαιρετικά μικρής πιθανότητας εμφάνισης του συνδρόμου.

Νέο ρεκόρ εμβολιασμών

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 53.000 εμβολιασμοί, που είναι νέο ρεκόρ στους ημερήσιους εμβολιασμούς μετά από εκείνο του περασμένου Σαββάτου (52.890 εμβολιασμοί). Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 1.877.000 εμβολιασμοί και 663.000 Έλληνες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις (6,31% του πληθυσμού) και περίπου 1.210.000 μία δόση (11,56% του πληθυσμού).

Για πρώτη φορά, έγινε γνωστό με ποιο εμβόλιο έχουν γίνει αυτές οι δόσεις;

  • 1.395.929 εμβολιασμοί έχουν γίνει με το εμβόλιο της Pfizer,
  • 128.651 με εκείνο της Moderna και
  • 346.886 με AstraZeneca.

Από τις 27 Μαρτίου μέχρι σήμερα τα ποσοστά εμφάνισης των ενδιαφερομένων στα εμβολιαστικά κέντρα φθάνουν το 97% για τα εμβόλια Pfizer και Moderna, ενώ για την AstraZeneca είναι 94%. Σήμερα, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί ανέρχεται σε 2.450.000, από τα οποία 605.000 αφορούν εμβολιασμό με AstraZeneca, 181.000 με Moderna και τα υπόλοιπα με Pfizer. Σε σχέση με τις ακυρώσεις ραντεβού ανά εμβόλιο, για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna το ποσοστό κυμαίνεται έως 1%, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό κυμαίνεται έως 3%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί το ταχύτερο δυνατόν όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, που το επιθυμούν. Στη συνέχεια, έχει αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς και θα συζητηθεί ποιες άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν ανάγκη προστασίας.

Μαρία ΘεοδωρίδουΜάριος Θεμιστοκλέους

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία
Που θα κάνετε δωρεάν rapid tests

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...