Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρή νόσηση και θάνατο από COVID-19, αλλά πλέον κάποιοι επιστήμονες διατείνονται πως η παχυσαρκία είναι πιθανόν να επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνουν δύο ιταλικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ευάγγελος Τέρπος (Καθηγητής Αιματολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα των μελετών αυτών. Διαβάστε εδώ Study Obesity
Στο πλαίσιο των προαναφερόμενων μελετών οι επιστήμονες ενέκυψαν στα δεδομένα από τον εμβολιασμό σε υγειονομικούς υπαλλήλους, με mRNA εμβόλιο (BioNTech/Pfizer), οποίος υλοποιήθηκε χωρίς άλλα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, στην Ιταλία, σε χρονικό διάστημα 21 ημερών.
Αναλυτικά, ο πληθυσμός της πρώτης μελέτης ήταν 248 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε σε μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, BMI) συνδέεται με ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο (BMI <25 vs >25 kg/m2, p<0.0001).
Κατά τη δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες επεξεργάστηκαν στοιχεία από 86 άτομα, των οποίων η ανοσολογική απάντηση αξιολογήθηκε σε χρονικό διάστημα από μία με τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες δεν εντόπισαν διαφορές στην ανοσολογική απόκριση ανάλογα με το BMI, αλλά διαπίστωσαν ότι τα άτομα με κεντρική παχυσαρκία (περίμετρο μέσης > 88 εκ. για γυναίκες και >102 εκ. για άντρες) παρουσίασαν ασθενέστερο τίτλο αντισωμάτων ως ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο.
Άξιο αναφοράς είναι ότι από την εν λόγω μελέτη προέκυψε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία ότι το κάπνισμα και η υπέρταση συσχετίστηκαν με χαμηλότερους τίτλους αντισωμάτων. Μείζονος σημασίας θεωρούνται αυτά τα στοιχεία αν και χρήζουν περαιτέρω μελέτης. Κατόπιν αποδείξεώς τους σε μεγαλύτερες μελέτες εκτιμάται ότι θα επηρεάσουν τις αποφάσεις των πολιτικών υγείας για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό, ενδεχομένως με την πρόβλεψη επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών. Προς το παρόν συνιστώνται η μαζική προσέλευση στην εμβολιαστική διαδικασία, αλλά και οι παρεμβάσεις που μειώνουν το σωματικό βάρος.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ