Μέχρι τώρα η πιστοποίηση των οδοντιάτρων που έχουν φοιτήσει σε χώρες του εξωτερικού, γινόταν από τις κατά τόπους νομαρχίες. Με το νέο σύστημα, η αρμοδιότητα αυτή «περνάει στα χέρια» της ΕΟΕ και πιο συγκεκριμένα σε ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το σκοπό, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η επιτροπή αυτή θα είναι πλέον επιφορτισμένη με την αρμοδιότητα του ελέγχου των τίτλων σπουδών, των αδειών λειτουργίας των ιατρείων, καθώς την άσκηση επαγγέλματος.
Η νέα αυτή διαδικασία σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Κατσίκη, «διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την πιστοποίηση των επισήμως καταρτισμένων οδοντιάτρων και ενισχύει την εμπιστοσύνη του κόσμου στο καταξιωμένο επιστημονικό οδοντιατρικό δυναμικό της χώρας».
Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ολοκληρώσει την μηχανογραφική υποστήριξη της διαδικασίας και προχωρά σε ενημέρωση όλων των συλλόγων της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων αυτών από την πολιτεία στην ΕΟΟ είχε ψηφισθεί στο νόμο 4025/ 2011 και είχε ορισθεί ως ημερομηνία έναρξης η 1η Iανουαρίου 2015. Δόθηκε όμως παράταση μέχρι την 1η Μαΐου κι επίκειται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης (ΥΑ). Προκειμένου να επισπεύσει την έκδοση της σχετικής ΥΑ, καθώς και να εκθέσει τα χρονίζοντα αιτήματα του κλάδου, η ΕΟΟ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.
«Μέχρι σήμερα δεν μας έχει απαντήσει» σημειώνει ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Κατσίκης, τονίζοντας ότι «η Οδοντιατρική είναι η κατ΄ εξοχήν επιστήμη της πρόληψης κι αυτή τη στιγμή έχει ουσιαστικά απαξιωθεί με την ισχνή παρουσία της στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας και την απουσία της από τον ΕΟΠΥΥ».
«Είναι καιρός η Πολιτεία να ασχοληθεί με την επιστήμη μας, δεδομένου ότι η στοματική κοιλότητα αποτελεί τον καθρέπτη της γενικής υγείας του ατόμου» συμπληρώνει.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ